Śledzie korzenne


Za oknem ponuro. Szaro. Ale nie w domu. W domu jest przytulnie i ciepło. Unosi się zapach kawy i przypraw korzennych Na stole stoi świeżo upieczony piernik oraz śledzie. Korzenne śledzie. To połączenie smaków może na początku zaskakiwać, ale jest po prostu fenomenalne! Polecam wszystkim miłośnikom śledzi :) Podziękowania dla Seniorki za inspirację :)

500 g śledzi typu matjas 


100 g rodzynek
2 cebule
2 łyżeczki przyprawy do piernika
6 łyżek oleju

Śledzie moczyć przez godzinę. Wyjąć i pokroić w małe kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Śledzie wymieszać z cebulą, rodzynkami, przyprawą do piernika i olejem.
Odstawić na co najmniej 30 minut, by smaki się wymieszały.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu