Piernik z jabłkami
Przepis na to pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto
znalazłam na blogu Alicja w Kuchni . Bardzo polecam, nie tylko od
święta, ale i do poobiedniej kawy :)
250 g mąki
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
3 łyżki miodu
3 łyżki ciemnego kakao
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)
2 jabłka
Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i
kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia
i sodę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) . Ciasto wystudzić na
kratce.
Lukier: utrzeć 1 łyżeczkę mleka z kilkoma kroplami soku z cytryny i
cukrem pudrem na gęstą masę.
Polecam, znakomity przepis!
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie!
Usuń