Piernik z powidłami


Tak to już u nas w domu jest, że nie przygotowujemy potraw wyłącznie o określonej porze roku, tylko wtedy, kiedy mamy na nie smak. Cały rok - gdy tylko mamy na to ochotę - przygotowujemy rybę po grecku, pączki, żurek, czy piernik. Nikt u nas raczej nie wyobraża sobie, by na piernik czekać cały rok... zwłaszcza na taki piernik! :) To mój ulubiony przepis, na taki naprawdę tradycyjny w smaku piernik, a przy tym łatwy i szybki w wykonaniu.  Tym natomiast, którzy mają ochotę na wypróbowanie czegoś nowego, polecam także pyszny Piernik z jabłkami.

200 g masła ( 1 kostka)
150 g cukru (ok. 2/3 szklanki)
100 ml miodu
100 ml gęstej śmietany 12 %
5 jajek wielkość M
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
ok. 220 g mąki pszennej typ 550 (ok. 1 i  1/2 szklanki)
2-3 krople aromatu arakowego
- ja daję jeszcze 2 łyżki melasy, ponieważ daje ona korzenny posmak i piękny kolor, ale jest to opcjonalne

1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki cynamonu

1 polewa czekoladowa

1. Żółtka oddzielić od białek.

Cukier utrzeć dokładnie z rozpuszczonym masłem. Nadal ucierając, dodać miód i śmietanę oraz żółtka. Dodać kakao, przyprawę do piernika (melasę - opcjonalnie), aromat, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, po czym nadal ucierając dodawać partiami  mąkę.

Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. 1/3 ubitych białek dokładnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Resztę białek również wymieszać, lecz ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

2. Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (łatwiej je będzie wyjąc).

Piec ok. 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.


3. Ciasto wyjąc i wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na pół  w poprzek, by otrzymać 2 blaty.

W małym rondelku zagotować powidła wraz z cynamonem. Gotować mieszając przez 1 minutę.

Gorącymi powidłami posmarować dolny blat ciasta, po czym przykryć go drugim blatem i docisnąć. (Gorące powidła ładnie skleja obie warstwy ciasta. Zimne - nie.)

Na koniec polać ciasto polewą czekoladową i odstawić do zastygnięcia.

Piekłam w formie 25 cm x 30 cm.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu