Piernik z powidłami
Tak to już u nas w domu jest, że nie przygotowujemy
potraw wyłącznie o określonej porze roku, tylko wtedy, kiedy mamy na nie smak.
Cały rok - gdy tylko mamy na to ochotę - przygotowujemy rybę po grecku, pączki, żurek, czy piernik. Nikt u nas raczej nie
wyobraża sobie, by na piernik czekać cały rok... zwłaszcza na taki piernik! :)
To mój ulubiony przepis, na taki naprawdę tradycyjny w smaku piernik, a przy
tym łatwy i szybki w wykonaniu. Tym natomiast, którzy mają ochotę na
wypróbowanie czegoś nowego, polecam także pyszny Piernik z jabłkami.
200 g
masła ( 1 kostka)
150 g cukru (ok. 2/3 szklanki)
100 ml miodu
100 ml gęstej śmietany 12 %
5 jajek wielkość M
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
ok. 220 g mąki pszennej typ 550 (ok. 1 i 1/2 szklanki)
2-3 krople aromatu arakowego
- ja daję jeszcze 2 łyżki melasy, ponieważ daje ona korzenny posmak i piękny
kolor, ale jest to opcjonalne
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 polewa czekoladowa
1. Żółtka oddzielić od białek.
Cukier utrzeć dokładnie z rozpuszczonym masłem. Nadal ucierając, dodać miód i
śmietanę oraz żółtka. Dodać kakao, przyprawę do piernika (melasę -
opcjonalnie), aromat, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, po czym nadal
ucierając dodawać partiami mąkę.
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. 1/3 ubitych białek dokładnie wymieszać z
przygotowanym ciastem. Resztę białek również wymieszać, lecz ostrożnie, by nie
zniszczyć piany.
2. Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (łatwiej je
będzie wyjąc).
Piec ok. 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.
3. Ciasto wyjąc i
wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na pół w poprzek, by otrzymać 2 blaty.
W małym rondelku zagotować powidła wraz z cynamonem. Gotować mieszając przez 1
minutę.
Gorącymi powidłami posmarować dolny blat ciasta, po czym przykryć go drugim
blatem i docisnąć. (Gorące powidła ładnie skleja obie warstwy ciasta. Zimne -
nie.)
Na koniec polać ciasto polewą czekoladową i odstawić do zastygnięcia.
Piekłam w formie 25 cm x 30 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz