Bajaderki


Bajaderki - ciastka przypominające dawne czasy :) Szybkie i łatwe w przygotowaniu.



300 g ciasteczek typu petit beurre lub digestive
200 g rodzynek
200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego
100 ml mleka
100 g masła
100-125 g cukru
4 pełne łyżeczki ciemnego kakao
3-4 krople aromatu rumowego
wiórki kokosowe.


Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Dobrze nadaje się do tego celu tłuczek do mięsa.

W rondlu rozpuścić w mleku masło, dodać cukier, rodzynki, dżem, kakao i aromat.
Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać dokładnie.  Wystudzić.
Z masy formować w dłoniach kule wielkości dużej moreli. Kule obtaczać  w wiórkach kokosowych.

Odstawić do lodówki.

Z tej proporcji wychodzi 12 bajaderek.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu