Bajaderki
Bajaderki
- ciastka przypominające dawne czasy :) Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
300 g
ciasteczek typu petit beurre lub digestive
200 g rodzynek
200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego
100 ml mleka
100 g masła
100-125 g cukru
4 pełne łyżeczki ciemnego kakao
3-4 krople aromatu rumowego
wiórki kokosowe.
Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Dobrze nadaje się do tego celu tłuczek do
mięsa.
W rondlu rozpuścić w mleku masło, dodać cukier, rodzynki, dżem, kakao i aromat.
Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać dokładnie. Wystudzić.
Z masy formować w dłoniach kule wielkości dużej moreli. Kule obtaczać w
wiórkach kokosowych.
Odstawić do lodówki.
Z tej proporcji wychodzi 12 bajaderek.
Komentarze
Prześlij komentarz