Kruche babeczki z masą makową
Jak w niedługim czasie przygotować małe słodkie pyszności? Do tego proste w
wykonaniu a wyglądające bardzo dekoracyjnie? Polecam przygotowanie pysznych
babeczek makowych z kruchego ciasta. To deser, któremu mało kto się oprze, nie
tylko w okresie zimowym. Nadają się jako dodatek do wieczornej kawy a także
jako eleganckie uzupełnienie świątecznego stołu.
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa w puszce, 400 g
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając.
Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż
przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki na
10 minut. Ciasto wyjąc, oderwać kawałek (wielkości niedużej cytryny) i
schować ponownie do lodówki. Z niego zrobimy później kruszonkę.
Foremki do babeczek wyklejać dokładnie ciastem i napełniać masą makową. Kiedy
wszystkie babeczki będą już wypełnione, zetrzeć na wierzch (na tarce- duże
oczka) kruszonkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 25 min - aż będą złote.
Z tej porcji wyszło mi 30 babeczek, ale oczywiście wszystko zależy od tego, jak
dużych foremek użyjecie.
Komentarze
Prześlij komentarz