Kruche babeczki z masą makową


Jak w niedługim czasie przygotować małe słodkie pyszności? Do tego proste w wykonaniu a wyglądające bardzo dekoracyjnie? Polecam przygotowanie pysznych babeczek makowych z kruchego ciasta. To deser, któremu mało kto się oprze, nie tylko w okresie zimowym. Nadają się jako dodatek do wieczornej kawy a także jako eleganckie uzupełnienie świątecznego stołu.
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa  w puszce, 400 g


Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki na 10 minut. Ciasto wyjąc, oderwać kawałek (wielkości niedużej cytryny) i schować ponownie do lodówki. Z niego zrobimy później kruszonkę. 

Foremki do babeczek wyklejać dokładnie ciastem i napełniać masą makową. Kiedy wszystkie babeczki będą już wypełnione, zetrzeć na wierzch (na tarce- duże oczka) kruszonkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 25 min - aż będą złote.
Z tej porcji wyszło mi 30 babeczek, ale oczywiście wszystko zależy od tego, jak dużych foremek użyjecie. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu