Musztardowe śledzie zwijane

Pyszne,  dekoracyjne śledzie o intensywnie musztardowym smaku. Bardzo łatwe do wykonania. Przepis wg. Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Ochorowicz-Monatowej. Ja użyłam dwóch rodzajów musztard: Dijon oraz francuskiej gruboziarnistej. Bardzo polecam.


filety śledziowe a la Matjas w oleju

musztarda Dijon
musztarda francuska
cebula
sok z 1/2 cytryny
olej

wykałaczki

Śledzie moczyć przez ok. 30 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w półplastry.

Następnie każdy płat ryby smarujemy nie za grubo warstwą musztardy Dijon, na to układamy musztardę francuską oraz cebulę. Śledzia zwijamy w ścisły rulon i spinamy wykałaczką.

Gotowe śledzie układamy w słoiku lub głębokiej salaterce, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy olejem. Można również ułożyć je dekoracyjnie na głębszym półmisku, skropić z wierzchu cytryną oraz olejem, tak, jak widać to na fotografii - także się zrobią.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu