Musztardowe śledzie zwijane
Pyszne, dekoracyjne śledzie o intensywnie
musztardowym smaku. Bardzo łatwe do wykonania. Przepis wg. Uniwersalnej Książki
Kucharskiej Marji Ochorowicz-Monatowej. Ja użyłam dwóch rodzajów musztard:
Dijon oraz francuskiej gruboziarnistej. Bardzo polecam.
filety
śledziowe a la Matjas w oleju
musztarda Dijon
musztarda francuska
cebula
sok z 1/2 cytryny
olej
wykałaczki
Śledzie moczyć przez ok. 30 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w półplastry.
Następnie każdy płat ryby smarujemy nie za grubo warstwą musztardy Dijon, na to układamy musztardę francuską oraz cebulę. Śledzia zwijamy w ścisły rulon i spinamy wykałaczką.
Gotowe śledzie układamy w słoiku lub głębokiej salaterce, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy olejem. Można również ułożyć je dekoracyjnie na głębszym półmisku, skropić z wierzchu cytryną oraz olejem, tak, jak widać to na fotografii - także się zrobią.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
musztarda francuska
cebula
sok z 1/2 cytryny
olej
wykałaczki
Śledzie moczyć przez ok. 30 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w półplastry.
Następnie każdy płat ryby smarujemy nie za grubo warstwą musztardy Dijon, na to układamy musztardę francuską oraz cebulę. Śledzia zwijamy w ścisły rulon i spinamy wykałaczką.
Gotowe śledzie układamy w słoiku lub głębokiej salaterce, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy olejem. Można również ułożyć je dekoracyjnie na głębszym półmisku, skropić z wierzchu cytryną oraz olejem, tak, jak widać to na fotografii - także się zrobią.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz