Syrop piernikowy do kawy


Bardzo lubię syropy do kawy: dzięki niewielkiej ich ilości "zwykła" kawa może za każdym razem smakować inaczej. Kiedy zrobimy syrop sami, mamy pewność, że jest wyłącznie z naturalnych składników, bez sztucznych barwników i aromatów. Taki syrop można też przygotować dla kogoś na prezent. Świetnie sprawdza się zarówno w kawie, jak i na lodach waniliowych.  Pomysł użycia przyprawy do piernika od cuda.wianki. :)

300 ml wody 
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki) 
2 łyżeczki przyprawy do piernika 
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu) 


Wodę zagotować z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodać przyprawę do piernika, cynamon, gałkę i fruktozę. Gotować 15 minut. Syrop przecedzić przez sito i przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.

Wychodzi ok. 400-450 ml syropu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu