Syrop piernikowy do kawy
Bardzo lubię syropy do kawy: dzięki niewielkiej ich ilości
"zwykła" kawa może za każdym razem smakować inaczej. Kiedy zrobimy
syrop sami, mamy pewność, że jest wyłącznie z naturalnych składników, bez
sztucznych barwników i aromatów. Taki syrop można też przygotować dla kogoś na
prezent. Świetnie sprawdza się zarówno w kawie, jak i na lodach waniliowych.
Pomysł użycia przyprawy do piernika od cuda.wianki. :)
300 ml wody
400 g
cukru (ok.1 i ½ szklanki)
2
łyżeczki przyprawy do piernika
1/2
łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej
1 łyżka
fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
Wodę
zagotować z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodać przyprawę do piernika,
cynamon, gałkę i fruktozę. Gotować 15 minut. Syrop przecedzić przez sito i
przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.
Wychodzi
ok. 400-450 ml syropu.
Komentarze
Prześlij komentarz