Sernik na zimno z owocami i galaretką ( bez pieczenia )

Sernik na zimno jest jednym z moich ulubionych ciast. Teraz wykorzystałam do niego chyba ostatnie już w tym roku truskawki, lecz nadają się każde owoce, jakie lubicie: maliny, jagody, winogrona, brzoskwinie z puszki. (Uwaga: galaretka nie stężeje, jeśli użyjemy świeżych owoców kiwi lub świeżego ananasa!) 

Możecie wybrać opcję całkowicie bez pieczenia, przygotowując sam sernik z galaretką, lub upiec do niego biszkopt ( 10 minut roboty, a na prawdę warto!) co dodatkowo wzbogaci smak sernika i uczyni go jeszcze bardziej eleganckim ciastem, odpowiednim na każda okazję. :)




1. Biszkopt:


1 żółtko zmiksować z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać ubitą pianę z białka.
Na papierze do pieczenia odrysować kontur tortownicy, rozsmarować ciasto wielkości konturu. Upiec na lekko złoto w 180 st, odkleić od papieru i włożyć do tortownicy.
( Moja tortownica ma 24 cm.)

2. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić, aby przestygła. 

3. Sernik:

1 kg twarogu na sernik lub 5 serków homogenizowanych naturalnych (po 200 g)
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła ( takiej co ma 200 g)
4 łyżki żelatyny.

Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości wrzącej wody.

Rozpuszczone masło utrzeć, dodając po 1 żółtku, cukier i ser.
Zmiksować. Wlewać ostrożnie po trochu żelatynę, nadal miksując.

Przelać do tortownicy, posmarowawszy uprzednio jej boki masłem.
Sernik wstawić do lodówki by trochę stężał.
Na serniku ułożyć owoce. Gdy już całkowicie stężeje, zalać zimną galaretką i ponownie odstawić do lodówki.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu