Kurczak z Doliny Aosty
Dolina Aosty (org. Valle d'Aosta) to najmniejszy włoski region.
Jest on położony wśród najwyższych alpejskich szczytów i graniczy z jednej
strony z Francją, a z drugiej ze Szwajcarią. To właśnie tutaj znajdują się
najwyższe góry i szczyty Europy: Mont Blanc, Matternhorn i Mont Rose. Alpejski
klimat odnajdziemy również w potrawach, sycących i treściwych, z wyraźnymi
wpływami szwajcarskimi i francuskimi. Taki jest i dzisiejszy przepis: sycący
(lecz nie ciężki!), ponieważ filet z kurczaka podamy z serem i szynką. Przepis
wg MollicheDiZucchcero.
2 filety z piersi kurczaka
pieprz + mąka pszenna do oprószenia
olej do smażenia
ok. 4 łyżki wody
4 plastry sera żółtego
4 plastry szynki
pietruszka lub szałwia do oprószenia
1. Filety rozkrawamy na pół „po grubości”, by z każdego uzyskać po
dwa kotlety. Mięso bardzo lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem (ja nie sole
mięsa, ponieważ ser i szynka są zazwyczaj wystarczająco słone, jeśli jednak
chcecie, nic nie stoi na przeszkodzie, by posolić i mięso) i obtaczamy w mące.
2. Filety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Jednocześnie
podsmażamy na drugiej patelni plastry szynki – będą ładniej wyglądały na
mięsie, gdy nadamy im bardziej „potargany” kształt.
3. Gdy pierwsza strona kotletów będzie już rumiana, przekładamy je
na drugą stronę, układamy plasterki sera (tak, by pokrywały mięso, lecz nie
dotykały dna patelni) i szynki. Wlewamy wodę, przykrywamy patelnię pokrywką i
zmniejszamy płomień. Dusimy na małym ogniu, aż mięso się usmaży, a ser roztopi.
Posypujemy siekaną szałwią lub pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz