Salsa fresca - świeże pomidory po meksykańsku na bruschettę i nie tylko
Magia smaku zazwyczaj tkwi w prostocie. Wystarczy
kilka składników. Podstawą są świeże, smaczne pomidory. Przygotowaną salsę
można wykorzystać na setki sposobów: do mięs - zwłaszcza pieczonych, do
drobiu, do kotletów, do tortilli i wszelkiego rodzaju wrapów, na grzanki i
bruschetty, do kanapek. Może zostać również podana po prostu jako sałatka.
Przepis wg Recipe Girl.
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
1-2 świeże zielone papryczki japapeno lub chili - w zależności od preferowanej
ostrości
1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i czarny, świeżo mielony pieprz do smaku
Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i
siekamy w kostkę.
Z papryczek usuwamy pestki oraz białe włókna wewnętrzne (ostrożnie - nie
dotykamy dłońmi twarzy - zwłaszcza oczu - podczas krojenia papryczek).
Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz