Salsa fresca - świeże pomidory po meksykańsku na bruschettę i nie tylko

Magia smaku zazwyczaj tkwi w prostocie. Wystarczy kilka składników. Podstawą są świeże, smaczne pomidory. Przygotowaną salsę można wykorzystać na setki sposobów: do mięs - zwłaszcza pieczonych, do drobiu, do kotletów, do tortilli i wszelkiego rodzaju wrapów, na grzanki i bruschetty, do kanapek. Może zostać również podana po prostu jako sałatka. Przepis wg Recipe Girl.


3 świeże, smaczne, dojrzałe pomidory

1 nieduża cebula

2 ząbki czosnku
1-2 świeże zielone papryczki japapeno lub chili - w zależności od preferowanej ostrości 
1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i czarny, świeżo mielony pieprz do smaku

Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kostkę. 

Z papryczek usuwamy pestki oraz białe włókna wewnętrzne (ostrożnie - nie dotykamy dłońmi twarzy - zwłaszcza oczu - podczas krojenia papryczek).

Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu