Ryba pod ziołową kołderką
Pyszne,
a jednocześnie ogromnie łatwe w przygotowaniu danie – filety rybne zapieczone
pod majonezową kołderką z ziołami. Do tego pasują ziemniaki pieczone, frytki, świeże
pieczywo lub kasza.
Filety
bez ości (dowolna ryba o zwartym mięsie)
Po 1
łyżce majonezu na każdą porcję + świeże siekane zioła, np. koperek, pietruszka,
bazylia
Sok z
cytryny do skropienia ryby
Sól i
pieprz do oprószenia ryby
Olej/oliwa
1. Oczyszczone
filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy sola i pieprzem. Rybę
układamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, posmarowanym olejem lub oliwą
(by ryba nie przywarła).
2. Majonez
mieszamy z siekanymi ziołami. Każdą porcję ryby smarujemy nie za grubo
majonezem.
3. Rybę
zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż przestanie być surowa a
majonez na wierzchu zrobi się rumiany (ok. 20-30 min., w zależności od rodzaju
i wielkości ryby).
Komentarze
Prześlij komentarz