Carne Asada, czyli aromatyczne kąski wołowiny
Po wieprzowych Carnitas pora na Carne Asada z wołowiny. Carne Asada wywodzi się z kuchni meksykańskiej, południowo-amerykańskiej oraz
krajów ameryki łacińskiej. Dzięki marynowaniu mięso dobrze przechodzi
smakami i aromatami przypraw. Do jego przygotowania używa się zazwyczaj
tańszych kawałków steku, takich, jak łata czy szponder, jednak oczywiście można
użyć każdego rodzaju mięsa, które nadaje się do grillowania, tzn. nie jest zbyt
twarde. Carne Asada możemy podać jako danie główne lub jaki składnik innych dań
(jak burritos, tacos, quesadillas czy nachos). Przepis wg Allrecipies.com.
2-3 steki wołowe
marynata:
1/3 szklanki białego octu winnego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limonki oraz wyciśnięty z niej sok
4 ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka chili (do smaku!)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
marynowana cebula:
1-2 cebule, pokrojone w pióra lub krążki, zalane
sokiem z 1/2 cytryny lub limonki
+ sol do smaku
można dodać siekaną kolendrę lub pietruszkę
grillowane warzywa:
2 pomidory, pokrojone w duże kawałki
1 papryczka japaleno, pokrojona w krążki
1 duża cebula, obrana, pokrojona w ćwiartki
1 zielona papryka, pokrojona w kawałki
grillowane na patelni grillowej z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki tymianku
i soli do smaku
1. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Mięso kroimy w kostkę lub paski i dokładnie mieszamy z marynata, by pokryła ona każdy kawałek mięsa. Odstawiamy do lodówki do marynowania na 1-8 godzin. Przed smażeniem wyjmujemy z lodówki na 30 minut wcześniej, by mięso wróciło do temperatury pokojowej.
2. Mięso smażymy na patelni grillowej, mieszając, aż będzie lekko rumiane. Nie smażymy za długo, by nie przesuszyć mięsa - małe kawałki smażą się dużo szybciej, niż całe steki.
2-3 steki wołowe
marynata:
1/3 szklanki białego octu winnego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limonki oraz wyciśnięty z niej sok
4 ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka chili (do smaku!)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
marynowana cebula:
1-2 cebule, pokrojone w pióra lub krążki, zalane
sokiem z 1/2 cytryny lub limonki
+ sol do smaku
można dodać siekaną kolendrę lub pietruszkę
grillowane warzywa:
2 pomidory, pokrojone w duże kawałki
1 papryczka japaleno, pokrojona w krążki
1 duża cebula, obrana, pokrojona w ćwiartki
1 zielona papryka, pokrojona w kawałki
grillowane na patelni grillowej z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki tymianku
i soli do smaku
1. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Mięso kroimy w kostkę lub paski i dokładnie mieszamy z marynata, by pokryła ona każdy kawałek mięsa. Odstawiamy do lodówki do marynowania na 1-8 godzin. Przed smażeniem wyjmujemy z lodówki na 30 minut wcześniej, by mięso wróciło do temperatury pokojowej.
2. Mięso smażymy na patelni grillowej, mieszając, aż będzie lekko rumiane. Nie smażymy za długo, by nie przesuszyć mięsa - małe kawałki smażą się dużo szybciej, niż całe steki.
Komentarze
Prześlij komentarz