Carnitas, czyli pełne smaku kąski mięsa po meksykańsku

Carnitas, czyli dosłownie "mięska"to potrawa kuchni meksykańskiej, wywodząca się ze stanu Michoacán. Dzięki powolnemu pieczeniu i dodatkowi przypraw otrzymujemy miękkie kawałeczki mięsa o niesamowicie pysznym smaku i aromacie. Możemy podać je na różne sposoby: z ryżem, z ziemniakami, w tortilli, w taco, w bułkach jak burgery, w chlebkach pita... dziesiątki zastosowań a każde przepyszne! Musicie koniecznie spróbować! Podobnie jak Beouf Bourguignon, jest to danie, które nie wymaga od nas wysiłku i robi się praktycznie samo. Jego przygotowanie możemy również przerwać, by dokończyć danie później. Przepis na podstawie My Kitchen Escapades i Foodwishes.


600 g karkówki wieprzowej
1 duża cebula, obrana, posiekana
1 mała czerwona papryczka chili - pokrojona w plasterki
1 pomarańcza - obieramy skórkę i wyciskamy sok
1/2 szklanki oleju
2 listki laurowe
1 łyżeczki cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku, obrane, posiekane

1. Karkówkę wieprzową kroimy w drobne kawałki - kąski - ok. 2 x 2 cm. Kawałki mięsa przekładamy do garnka, w którym będziemy zapiekać potrawę. Powinien to być zatem garnek żaroodporny lub stalowy (bez plastikowych elementów), z pokrywką.

Pomarańczę obieramy cienko ze skórki, tak, by pod skórka nie było albedo, czyli "białej' części owocu, ponieważ jest gorzkie.

Do garnka z mięsem dodajemy skórkę z pomarańczy, sok, olej, cebulę, chili, czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Nakrywamy garnek pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 1,5 godziny.

Po upieczeniu mięsa możemy przerwać przygotowywanie potrawy
- ostudzony garnek z mięsem można przechowywać w lodowce nawet do następnego dnia.

2. Gdy mięso skończy się piec, stawiamy garnek ostrożnie na palniku kuchenki i odkrywamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, by mięso się nie przypaliło, aż sos odparuje, tak by pozostała go jedynie niewielka ilość.

Na tym etapie możemy przerwać przygotowywanie potrawy
- ostudzony garnek z mięsem można przechowywać w lodowce nawet do następnego dnia.

3. Mięso wyjmujemy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Zapiekamy z użyciem funkcji "grill", aż wierzch naszych carnitas będzie rumiany - stanowi to świetny kontrast z miękkim i soczystym mięsem pod spodem. 



możemy podać z:
-
ryżem,
-
salsą z avocado, pomidora i cebuli,
-
smażoną fasolą,
- słupkami ogórka skropionego sokiem z limonki,
- chlebkiem typu pita
- kleksem kwaśnej śmietany
-
ostrym sosem chili - salsa roja
- ... z czym tylko zechcecie :) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu