Klasyczne bitki wieprzowe
Klasyka i "pewniak" w kuchni -
bitki wieprzowe to prosty w wykonaniu, smaczny i pożywny obiad. Pasują do nich
ziemniaki, kasza gryczana lub kasza biała mazurska. Smak dania podkreśli
najlepiej wyrazista surówka, np. z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych.
1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry
mąka pszenna do oprószenia mięsa
2 duże cebule - obrane, drobno posiekane
1 łodyga selera naciowego - bardzo drobno
posiekana
1 duża marchewka - obrana, pokrojona w
pól plastry
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
bulion warzywny
1 łyżeczka kminku w ziarnach
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do
smaku
1 łyżka mąki pszennej
1-2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki
olej do smażenia
1. Mięso rozbijamy cienko,
obtaczamy z obu stron w mącę i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju -
zdejmujemy. Następnie podsmażamy cebulę i seler naciowy. Gdy cebula będzie
złota, dodajemy mięso i przyprawy. Zalewamy bulionem, by pokrył mięso.
Mięso dusimy na minimalnym
płomieniu, pod przykryciem, przez ok. 60 minut (aż będzie prawie miękkie.)
2. Gdy mięso będzie prawie miękkie,
dodajemy marchewkę i dusimy aż będzie miękka (nie chcemy marchewki, która
rozpadnie się w sosie). Kilka łyżek bulionu z mięsa mieszamy z 1 łyżką mąki,
dodajemy do garnka. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje i sos
zgęstnieje. Wówczas doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku, dodajemy
również siekaną natkę pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz