Klasyczne bitki wieprzowe


Klasyka i "pewniak" w kuchni - bitki wieprzowe to prosty w wykonaniu, smaczny i pożywny obiad. Pasują do nich ziemniaki, kasza gryczana lub kasza biała mazurska. Smak dania podkreśli najlepiej wyrazista surówka, np. z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych.


1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry
mąka pszenna do oprószenia mięsa
2 duże cebule - obrane, drobno posiekane
1 łodyga selera naciowego - bardzo drobno posiekana
1 duża marchewka - obrana, pokrojona w pól plastry
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
bulion warzywny
1 łyżeczka kminku w ziarnach
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1 łyżka mąki pszennej
1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

1. Mięso rozbijamy cienko, obtaczamy z obu stron w mącę i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy. Następnie podsmażamy cebulę i seler naciowy. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mięso i przyprawy. Zalewamy bulionem, by pokrył mięso.
Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez ok. 60 minut (aż będzie prawie miękkie.)

2. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy marchewkę i dusimy aż będzie miękka (nie chcemy marchewki, która rozpadnie się w sosie). Kilka łyżek bulionu z mięsa mieszamy z 1 łyżką mąki, dodajemy do garnka. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje i sos zgęstnieje. Wówczas doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku, dodajemy również siekaną natkę pietruszki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu