Śledzie po włosku
Te
śledzie z pewnością przypadną tym, którzy lubią włoskie smaki. Dodany tu koper
sprawia, że są wyjątkowe - jeśli próbowaliście już porchetty, to wiecie, jakiego klimatu oczekiwać. A
jeśli nie próbowaliście, zachęcam do ich przygotowania - suszone pomidory i
kapary wprowadzą choć troszkę słońca na nasz stół :) Przepis na podstawie Haps.
2
cebule - obrane, pokrojone w piórka
3
łyżki małych kaparów
3
suszone pomidory - pokrojone w cienkie paseczki
1
łyżka kopru włoskiego - rozkruszonego lekko w moździerzu
2
ziarna ziela angielskiego - rozkruszone lekko w moździerzu
2
nieduże listki laurowe
6
łyżek oleju
czarny
pieprz do smaku
1.
Śledzie moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, po czym kroimy w kawałki.
2. Śledzie mieszamy z cebulą, pokrojonymi pomidorami, kaparami oraz przyprawami i
olejem. Doprawiamy do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
Odstawiamy
na dobę (co najmniej 12 godzin) do lodówki, by smaki się wymieszały.
Komentarze
Prześlij komentarz