Śledzie po włosku


Te śledzie z pewnością przypadną tym, którzy lubią włoskie smaki. Dodany tu koper sprawia, że są wyjątkowe - jeśli próbowaliście już porchetty, to wiecie, jakiego klimatu oczekiwać. A jeśli nie próbowaliście, zachęcam do ich przygotowania - suszone pomidory i kapary wprowadzą choć troszkę słońca na nasz stół :) Przepis na podstawie Haps.

250 g śledzi typu matjas (1 opakowanie)

2 cebule - obrane, pokrojone w piórka
3 łyżki małych kaparów
3 suszone pomidory - pokrojone w cienkie paseczki
1 łyżka kopru włoskiego - rozkruszonego lekko w moździerzu
2 ziarna ziela angielskiego - rozkruszone lekko w mdzierzu
2 nieduże listki laurowe
6 łyżek oleju
czarny pieprz  do smaku


1. Śledzie moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, po czym kroimy w kawałki.

2. Śledzie mieszamy z cebulą, pokrojonymi pomidorami, kaparami oraz przyprawami i olejem.  Doprawiamy do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
Odstawiamy na dobę (co najmniej 12 godzin) do lodówki, by smaki się wymieszały.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu