Sos truskawkowy do naleśników, pancakes, lodów i deserów

Niech kupne sosy nadal śpią sobie spokojnie snem zimowym na sklepowych półkach. Mam dziś dla Was przepis na pyszny, zdrowy (bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków!) przepis na domowy sos truskawkowy, który pasuje do naleśników, pancakes, lodów, ciast i deserów. Intensywnie truskawkowy, i gotowy w zaledwie klika chwil, z pewnością zawładnie waszymi sercami.






2-4 łyżki wody
2 łyżki cukru (do smaku)
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Truskawki umieszczamy w rondelku wraz z woda, cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż owoce będą miękkie.
Następnie ucieramy blenderem na gładki sos.
Dodajemy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną, po czym gotujemy sos jeszcze chwilę, aż zgęstnieje.
W zależności od potrzeb, podajemy na ciepło lub na zimno.
1 szklanka mrożonych (lub świeżych) truskawek

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu