Karkówka a la Porchetta. Karkówka z grilla po włosku.
Porchetta to wywodząca się z Włoch
pieczeń wieprzowa, w charakterystyczny sposób doprawiona czosnkiem, koprem
włoskim i rozmarynem. Przepis na nią znajdziecie tutaj – klik. Dziś skorzystamy z marynaty, której
Porchetta zawdzięcza swój wspaniały smak i aromat, lecz użyjemy karkówki w
plastrach – dzięki temu danie wciąż będzie smakowało, jak we Włoszech, a
przygotujemy je dużo szybciej. Taka karkówka jest idealną propozycją na
rozpoczynający się sezon grillowy! Jeśli nie macie grilla lub pogoda za oknem
nie sprzyja, mięso można usmażyć z równym powodzeniem na patelni.
Marynata:
4-6 łyżek oliwy z oliwek
4 duże ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte
przez praskę
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
3/4 łyżeczki rozmarynu
3/4 łyżeczki szałwii
3/4 łyżeczki tymianku
3/4 łyżeczki mielonego pieprzu
czarnego
3/4 łyżeczki chili w płatkach
1 łyżeczka soli (do smaku)
Koper włoski podprażamy chwilę na suchej
patelni, mieszając, aż zacznie być aromatyczny. Następnie rozdrabniamy nasionka
w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
Każdy plaster mięsa smarujemy z obu stron
marynatą, układamy w niedużym naczyniu i przykrywamy folią spożywczą.
Odstawiamy do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na noc lub do 24 godzin.
Mięso możemy także zamarynować pokrojone w kostkę.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni lub
pieczemy na grillu.
Mięso z grilla to prawdziwa uczta dla zmysłów! Soczyste i aromatyczne, to czysta rozkosz kulinarna.
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że smakowało!
Usuń