Karkówka a la Porchetta. Karkówka z grilla po włosku.


Porchetta to wywodząca się z Włoch pieczeń wieprzowa, w charakterystyczny sposób doprawiona czosnkiem, koprem włoskim i rozmarynem. Przepis na nią znajdziecie tutaj – klik. Dziś skorzystamy z marynaty, której Porchetta zawdzięcza swój wspaniały smak i aromat, lecz użyjemy karkówki w plastrach – dzięki temu danie wciąż będzie smakowało, jak we Włoszech, a przygotujemy je dużo szybciej.  Taka karkówka jest idealną propozycją na rozpoczynający się sezon grillowy! Jeśli nie macie grilla lub pogoda za oknem nie sprzyja, mięso można usmażyć z równym powodzeniem na patelni.

Karkówka wieprzowa w plastrach – marynata obliczona jest na 6 plastrów
Marynata:
4-6 łyżek oliwy z oliwek
4 duże ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
3/4  łyżeczki rozmarynu
3/4 łyżeczki szałwii
3/4  łyżeczki tymianku
3/4  łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
3/4 łyżeczki chili w płatkach
1 łyżeczka soli (do smaku)


Koper włoski podprażamy chwilę na suchej patelni, mieszając, aż zacznie być aromatyczny. Następnie rozdrabniamy nasionka w moździerzu.  Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
Każdy plaster mięsa smarujemy z obu stron marynatą, układamy w niedużym naczyniu i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na noc lub do 24 godzin. Mięso możemy także zamarynować pokrojone w kostkę.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni lub pieczemy na grillu.

Komentarze

  1. Mięso z grilla to prawdziwa uczta dla zmysłów! Soczyste i aromatyczne, to czysta rozkosz kulinarna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu