Tortilla pszenna

Delikatna, miękka, idealna... tortilla wg. przepisu podanego przez Kashę, którego zaletą jest także to, że nie wymaga użycia mąki kukurydzianej. Szybki i prosty sposób na pyszną domową tortillę.


1 szklanka wody
ok. 2 szklanek mąki pszennej
1 cm smalcu (odkrojony z kostki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

1. Do miski wlać szklankę gorącej wody, rozpuścić w niej smalec. Kiedy woda trochę przestygnie, na tyle, by nie parzyć, wsypać do niej łyżeczkę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę, po czym dokładnie wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulę , po czym rozwałkować ja na kształt zbliżony do okręgu ;)

2. Rozgrzać patelnię do naleśników (nie podlewać olejem).
Smażyć na niej po jednym placku, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pierwsze oznaki rumienienia się. Nie przyrumieniać mocno, bo ciasto zamiast miękkiego zrobi się kruche.

Odkładać na talerz, rolując je od razu. Z podanych proporcji wychodzi 6 tortilli.

Do tak zrobionych tortilli wspaniale pasują 2 nadzienia: a la kebab i a la burrito.




Tortilla kebab:

Pierś kruczka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w przyprawie gyros.
Kapustę pekińską i paprykę  posiekać w paski, ogórka konserwowego pokroić w półplastry, pomidora pokroić w plastry, cebulę pokroić w piórka.

Przygotować sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, przeciśnięty duży ząbek czosnku, pieprz do smaku.
Na tortilli układać kapustę, polać ją sosem, na to porcja mięsa i warzywa.



Tortilla burrito:

Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Zamarynować w oleju z 1 łyżeczką słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu i szczypką pieprzu cayenne.
Czerwoną fasolę z puszki przełożyć wraz z zalewą do rondla (nie dolewać wody).  Dodać ½ puszki kukurydzy oraz obranego, pokrojonego w kostkę pomidora. Dodać kawałek posiekanej papryczki jalapeno  ze słoika (w przypadku jej braku – pieprz cayenne), łyżeczkę słodkiej papryki,  ½ łyżeczki wędzonej papryki (w razie braku – pominąć),  ½ łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz i sól do smaku.
Kurczaka usmażyć na patelni. Dodać do gotującej się fasoli. Na patelni  zeszklić posiekaną cebulę, dodać do fasoli. Gotować mieszając, do odparowania razie konieczności zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu