Salsa roja, czyli meksykański sos czerwony
W języku hiszpańskim słowo "salsa"
oznacza po prostu "sos". Słowo to wywodzi się od łacińskiego "sal",
czyli "słony". Salsa roja (wym."roha") to "sos czerwony". Jego podstawą bowiem stanowią
pomidory i papryczki chili - ich ilość zależy od naszego uznania - możemy
przygotować sos lekko pikantny lub mega ostry. Sosy są niezwykle popularnym
elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex.
4 małe (każda ok. 4 cm długości, zob. zdjęcie) suszone papryczki chili (na
sos o średnim stopniu ostrości)
4 ząbki czosnku
2 pomidory
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
szczypta mielonego czarnego piperzu
Papryczki prażymy, cały czas mieszając, na suchej patelni, aż zrobią się na
nich małe ciemne plamki. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miseczki i
zalewamy ok. 2/3 wrzącej wody. Miseczkę nakrywany i pozostawiamy papryczki do
namoczenia na 30 minut.
Na tej samej suchej patelni prażymy, cały czas mieszając, nieobrane ząbki
czosnku, aż zrobią się na nich małe ciemne plamki. Zdejmujemy z patelni,
odkładamy do wystudzenia. Ostudzone ząbki czosnku obieramy - będą szkliste i
aromatyczne.
W blenderze umieszczamy: wyjęte z wody papryczki chili, obrany prażony
czosnek, pokrojone w mniejsze kawałki pomidory, cukier, sól, pieprz i
cumin. Ucieramy na gładką masę.
Sos przelewamy do małego rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż większość
soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje. Przed użyciem sos studzimy. Jeśli
zależy nam na czasie, by przyspieszyć studzenie wystarczy umieścić ostrożnie na
jakiś czas rondelek z sosem w misce z zimną wodą. Zimny sos możemy w razie
potrzeby doprawić dodatkowo solą.
Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości pomidorów
otrzymujemy 1/2 - 1/3 szklanki sosu. Składniki można dowolnie zwielokrotniać a
przygotowany zapas sosu przełożyć do słoika i pasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz