Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Pastina to kwintesencja domowego smaku, przytulności, jedzenia, które pociesza i sprawia przyjemność. To zupa, którą we Włoszech chętnie jedzą zarówno dzieci, jak i dorośli, ponieważ jest ona jednym ze smaków dzieciństwa. To rosołek, który babcia robiła dla nas, gdy byliśmy chorzy, to zupa zrobiona przez mamę, gdy wracaliśmy zziębnięci. Prosta, ale dzięki włoskim smakom zupełnie wyjątkowa. "Pastina en brodo" to dosłownie drobniutki makaron w rosole, i o to w tej zupie chodzi - by makaronu było naprawdę bardzo dużo. 


1,5 l bulionu drobiowego*

400 g jak najdrobniejszego makaronu

garść pomidorków koktajlowych - przekrojonych na pół

1 łyżeczka tymianku

3 łyżki siekanej natki pietruszki

ser Parmesan, Grana Padano lub Pecorino Romano - drobno starty, do posypania

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku


Bulion zagotowujemy. Dodajemy pomidorki, makaron i tymianek. Gotujemy do miękkości makaronu.

Wówczas dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (pamiętamy, że ser jest słony)

Zupę podajemy posypaną startym serem.





* 1 kurczak (pokrojony na części), 3-4 ćwiartki lub 12 skrzydełek

1 cebula - przekrojona na pół, mocno opalona nad palnikiem

1 łodyka selera naciowego

2 obrane przekrojone na pól marchewki

1/2 obranej pietruszki

3 ziarna ziela angielskiego

1 listek laurowy 

sól i pieprz do smaku

- wszystko gotujemy razem ok. 1 godziny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu