Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym

 

Poniższy przepis to pyszna wersja kurczaka po toskańsku, zanurzonego w pysznym, aromatycznym sosie z suszonymi w słońcu pomidorami i świeżym szpinakiem. Danie bardzo łatwe do wykonania, a jednocześnie eleganckie. Jeśli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę lub przyjaciół obiadem we włoskim stylu, wypróbujcie ten przepis. Przepis na podstawie Allrecipes.

2 filety z piersi kurczaka + mąka pszenna + sól

oliwa z oliwek do smażenia

1 łyżeczka przyprawy włoskiej

1/2 łyżeczki pieprzu

1 cebula - obrana, drobno posiekana

ok. 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju

1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka mąki pszennej

1/2 szklanki białego wina

1 szklanka śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

1/2 łyżeczki cukru

4-6 łyżek startego drobno Parmezanu lub Grana Padano

1 garść szpinaku (bez ogonków)

sól, pieprz, chili do smaku

 

ziemniaki

 

1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Klik - przepis na puree ziemniaczane.

2. W międzyczasie filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 2 filetów uzyskać 4 kotlety jednakowej wielkości. Każdy kotlet kroimy w cienkie paski, a następnie oprószamy z obu stron mąką i odrobiną soli, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto, dodając przyprawę włoską i pieprz. Zdejmujemy z patelni.

3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w drobne paski suszonymi pomidorami i czosnkiem.

4. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy masło oraz mąkę, mieszamy - robimy jasną zasmażkę. Następnie na patelnię wlewamy wino i śmietankę. Dodajemy ser i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy szpinak i kurczaka. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, oraz ewentualnie dodatkową przyprawą włoską. Podgrzewamy razem ok. 3-5 minut.

Podajemy na puree ziemniaczanym.



 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu