Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym
Poniższy przepis to pyszna wersja kurczaka po toskańsku, zanurzonego w pysznym, aromatycznym sosie z suszonymi w słońcu pomidorami i świeżym szpinakiem. Danie bardzo łatwe do wykonania, a jednocześnie eleganckie. Jeśli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę lub przyjaciół obiadem we włoskim stylu, wypróbujcie ten przepis. Przepis na podstawie Allrecipes.
2 filety z piersi kurczaka + mąka pszenna + sól
oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
1/2
łyżeczki pieprzu
1 cebula - obrana, drobno posiekana
ok. 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki,
nie kwaśnej śmietany)
1/2 łyżeczki cukru
4-6 łyżek startego drobno Parmezanu lub Grana Padano
1 garść szpinaku (bez ogonków)
sól, pieprz, chili do smaku
ziemniaki
1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości.
Klik - przepis na puree ziemniaczane.
2. W międzyczasie filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po
grubości" - tak, aby z 2 filetów uzyskać 4 kotlety jednakowej wielkości. Każdy
kotlet kroimy w cienkie paski, a następnie oprószamy z obu stron mąką i odrobiną
soli, i obsmażamy
na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto, dodając przyprawę
włoską i pieprz. Zdejmujemy z patelni.
3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę wraz z
pokrojonymi w drobne paski suszonymi pomidorami i czosnkiem.
4. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy masło oraz mąkę, mieszamy -
robimy jasną zasmażkę. Następnie na patelnię wlewamy wino i śmietankę. Dodajemy
ser i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy
szpinak i kurczaka. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, oraz
ewentualnie dodatkową przyprawą włoską. Podgrzewamy razem ok. 3-5 minut.
Podajemy na puree ziemniaczanym.
Komentarze
Prześlij komentarz