Ciasto jogurtowe z jagodami

W lecie wszystko dookoła aż woła, by jak najlepiej wykorzystać dostępne owoce. To sezon owocowych deserów, ciast i lodów. Patrząc na przepiękne jagody, które ostatnio dostałam :), od razu wpadłam na myśl, by zrobić z nimi ciasto. Ciasto pełne owoców, miękkie, wilgotne i delikatne dzięki dodatkowi jogurtu, idealne do kawy czy herbaty, a przy tym bardzo proste i szybkie do przygotowania. Przepis na podstawie Chocolate with Grace.

2 jajka
1 szklanka cukru
100 g masła
200 g jogurtu greckiego
skórka + sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

1 szklanka jagód + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
masło+kasza manna do wysypania formy do ciasta
cukier puder + mleko do zrobienia lukru

1. Przebrane jagody myjemy na sicie. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, by je dokładnie pokryła. Dzięki temu owoce nie opadną na dół ciasta.

2. Jajka ubijamy za pomocą robota kuchennego z cukrem do białości. Nadal miksując, dodajemy rozpuszczone masło i jogurt grecki. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wsypujemy sól i proszek do pieczenia, miksujemy. Następnie, mieszając, partiami dodajemy przesianą mąkę.

Do gotowego ciasta dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto przelewamy do formy do pieczenia o wymiarach 25 cm x 8 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównujemy jego powierzchnię.

3. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. c przez 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy ciasto przez kolejne 30 minut, do suchego patyczka.

Ciasto studzimy na kratce.
Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. (W tym celu mieszamy kilka łyżeczek cukru pudru z 1 łyżeczką mleka.)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu