Sałatka z kurczaka w ziołach włoskich do kanapek. Kanapka z kremowym kurczakiem z cebulą.

Kiedy macie ochotę na pożywną kanapkę, najlepiej na ciepło, sięgnijcie po kurczaka z ziołach włoskich z cebulą. Do jego przygotowania najwygodniej użyć kurczaka upieczonego, lub tego, który pozostał z rosołu. Jeśli zaś nie macie ani jednego, ani drugiego, pokrójcie bardzo drobno surowy filet z piersi kurczaka, oprószcie sola i pieprzem, i usmażcie. Następnie postępujcie dalej, jak w przepisie. Smacznego!

1/2 pieczonego, grillowanego lub gotowanego kurczaka (jeśli go nie macie, zerknijcie na uwagi we wstępie do przepisu) - mięso zdjęte z kości, drobno pokrojone

2 cebule - obrane, przekrojone na pół i pokrojone w plastry

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki bazylii

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka keczupu

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

olej do smażenia


dowolne bułki

starty ser żółty


1. Cebule podsmażany na oleju, aż będzie złota. Dodajemy kurczaka oraz zioła. Mieszamy i razem smażymy przez minutę. wyłączamy ogień.

2. Dodajmy majonez, keczup, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.

Kurczaka podajemy na ciepło w podgrzanych bułkach. Na spodzie bułki układamy porcję startego sera, na to idzie kurczak. Kanapki sprawdzą się dobrze również na zimno poza domem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu