Sałatka z kurczaka w ziołach włoskich do kanapek. Kanapka z kremowym kurczakiem z cebulą.
Kiedy macie ochotę na pożywną kanapkę, najlepiej na ciepło, sięgnijcie po kurczaka z ziołach włoskich z cebulą. Do jego przygotowania najwygodniej użyć kurczaka upieczonego, lub tego, który pozostał z rosołu. Jeśli zaś nie macie ani jednego, ani drugiego, pokrójcie bardzo drobno surowy filet z piersi kurczaka, oprószcie sola i pieprzem, i usmażcie. Następnie postępujcie dalej, jak w przepisie. Smacznego!
1/2 pieczonego, grillowanego lub gotowanego kurczaka (jeśli go nie macie, zerknijcie na uwagi we wstępie do przepisu) - mięso zdjęte z kości, drobno pokrojone
2 cebule - obrane, przekrojone na pół i pokrojone w plastry
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka keczupu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia
dowolne bułki
starty ser żółty
1. Cebule podsmażany na oleju, aż będzie złota. Dodajemy kurczaka oraz zioła. Mieszamy i razem smażymy przez minutę. wyłączamy ogień.
2. Dodajmy majonez, keczup, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.
Kurczaka podajemy na ciepło w podgrzanych bułkach. Na spodzie bułki układamy porcję startego sera, na to idzie kurczak. Kanapki sprawdzą się dobrze również na zimno poza domem.
Komentarze
Prześlij komentarz