Kremowa potrawka z kurczaka z warzywami, czyli co zrobić z kurczakiem pieczonym lub z rosołu

 

Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis). Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym sosie, w towarzystwie kolorowych warzyw, wcale nie będzie smakowało jak coś odgrzewanego, lecz zamieni się w naprawdę pyszne i efektowne danie domowe. Do tego stopnia, że kolejnym razem specjalnie upieczecie więcej, by na pewno coś zostało na przygotowanie potrawki! Ponoć potrawka z kurczaka była ulubionym daniem Abrahama Lincolna, więc jesteśmy w naprawdę doborowym towarzystwie : ) .

(dla 3-4 osób)

½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka

250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka

1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

1 listek laurowy

1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę

1 szklanka mrożonego zielonego groszku

1 łyżka siekanej natki pietruszki

Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

 

Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy. Obraną marchewkę podgotowujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie gotowa. Wówczas dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 3 minuty. Warzywa odcedzamy na sicie.

W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, w garnku lub rondlu, na oleju z masłem, podsmażamy pokrojone pieczarki z czosnkiem. Gdy będą lekko złote, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka. Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy, mięso oraz ugotowane warzywa. Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy pietruszkę oraz doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.

Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki.

 

*Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednia ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu