Kremowa potrawka z kurczaka z warzywami, czyli co zrobić z kurczakiem pieczonym lub z rosołu
Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis). Dziś mam kolejną
propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z
rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w
delikatnym kremowym sosie, w towarzystwie kolorowych warzyw, wcale nie będzie
smakowało jak coś odgrzewanego, lecz zamieni się w naprawdę pyszne i efektowne
danie domowe. Do tego stopnia, że kolejnym razem specjalnie upieczecie więcej,
by na pewno coś zostało na przygotowanie potrawki! Ponoć potrawka z kurczaka
była ulubionym daniem Abrahama Lincolna, więc jesteśmy w naprawdę doborowym
towarzystwie : ) .
(dla 3-4 osób)
½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka
250 g pieczarek – pokrojonych w plastry
1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany
3 łyżki oleju + 1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka
1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*
1 listek laurowy
1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy.
Obraną marchewkę podgotowujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie gotowa.
Wówczas dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 3 minuty. Warzywa odcedzamy
na sicie.
W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, w garnku lub rondlu, na
oleju z masłem, podsmażamy pokrojone pieczarki z czosnkiem. Gdy będą lekko
złote, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka.
Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie
powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy, mięso oraz ugotowane warzywa.
Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy pietruszkę oraz doprawiamy danie
do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gęstość
sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go
dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.
Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub
kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki.
*Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do
przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednia ilość rosołu. Jeśli mamy
pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.
Komentarze
Prześlij komentarz