Falafel
Falafel to popularna potrawa wegetariańska z krajów arabskich, przygotowywana z ciecierzycy i/lub bobu. Ja najbardziej lubię wersję z ciecierzycy.
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki natki pietruszki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
6-8 łyżek mąki
olej do smażenia
ew. sezam
Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę.
Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce
zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.
Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.
W niedużym rondlu rozgrzać olej (co najmniej na 2 cm wysokości). Kulki smażyć
na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać z sosami, np. czosnkowym, jogurtowym czy ostrym pomidorowym.
Podane z warzywami lub w chlebku pita stanowią szybki, smaczny i pożywny
posiłek.
Z tej porcji wychodzi mi 18 kuleczek.
Komentarze
Prześlij komentarz