Falafel

Falafel to popularna potrawa wegetariańska z krajów arabskich, przygotowywana z ciecierzycy i/lub bobu. Ja najbardziej lubię wersję z ciecierzycy. 


1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki natki pietruszki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu cayenne

6-8 łyżek mąki
olej do smażenia
ew.  sezam

Ciecierzycę odsączyć z zalewy.

Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.
Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.

W niedużym rondlu rozgrzać olej (co najmniej na 2 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.

Podawać z sosami, np. czosnkowym, jogurtowym czy ostrym pomidorowym.
Podane z warzywami lub w chlebku pita stanowią szybki, smaczny i pożywny posiłek.

Z tej porcji wychodzi mi 18 kuleczek.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu