Idealne pankejki z borówkami / jagodami .Blueberry pancakes.
To najsmaczniejszy przepis na pankejki z borówkami, jaki do tej pory znalazłam, a próbowałam naprawdę wielu. Jest to przepis z lat pięćdziesiątych - czasami dawne klasyki są po prostu najlepsze!
1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
1/2 szklanki borówek amerykańskich lub jagód
ew. olej do posmarowania patelni
Suche składniki mieszamy. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem i olejem.
Mieszamy ręcznie, np. drewniana łyżką, trzepaczką, ale nie robotem kuchennym, tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki.
Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą, na średnim ogniu, z obu stron na złoto.
Podajemy z syropek klonowym lub miodem.
Komentarze
Prześlij komentarz