Idealne pankejki z borówkami / jagodami .Blueberry pancakes.

To najsmaczniejszy przepis na pankejki z borówkami, jaki do tej pory znalazłam, a próbowałam naprawdę wielu. Jest to przepis z lat pięćdziesiątych - czasami  dawne klasyki są po prostu najlepsze! 

1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

szczypta soli


1 jajko

1 szklanka mleka

1 łyżka oleju

1/2 szklanki borówek amerykańskich lub jagód

ew. olej do posmarowania patelni


Suche składniki mieszamy. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem i olejem. 

Mieszamy ręcznie, np. drewniana łyżką, trzepaczką, ale nie robotem kuchennym, tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki.

Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą, na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

Podajemy z  syropek klonowym lub miodem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu