Hreczniaki, czyli wege kotlety z kaszy gryczanej
Specjalnością nadbużańskiej kuchni Lubelszczyzny są zarówno różnego rodzaju placuszki, bliny i gryczane hreczniaki, jak i swojskiego wyrobu sery - białe i żółte. Hreczniaki (Hreczki) to kotlety z kaszy gryczanej i białego sera. Choć połączenie może wydawać się niecodzienne, hreczniaki w smaku nie ustępują niczym kotletom mięsnym. Są pyszne, pożywne a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich nazwa wywodzi się od słowa "hreczka", czyli kasza gryczana, gryka. Wspaniale smakują podane tradycyjnie, z sosem koperkowym.
200 g kaszy gryczanej
200 g sera białego twarogowego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 jajko
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości.
Na niedużej ilości oleju zrumienić obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z
obranym, drobno posiekanym czosnkiem.
Ugotowaną kaszę wraz z cebulą przestudzić, by nie parzyła w dłonie.
Dodać natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę biały ser. Doprawić
do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać jajko, wymieszać.
Jeśli masa jest za rzadka (to zależy od wilgotności twarogu), dodać trochę
bułki tartej.
Z masy formować kotlety, obtaczać solidnie w bułce tartej (ta chrupiąca
panierka, kontrastująca z miękkim wnętrzem jest potem boska!), smażyć na oleju
z obu stron na rumiano.
Te kotlety są trochę bardziej miękkie od kotletów mielonych z mięsa, więc
przy odwracaniu ich na drugą stronę należy zachować ostrożność.
Podawać z sosem koperkowym.
Na sos wymieszać :
150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 czubatą łyżeczkę majonezu
4 łyżki siekanego koperku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz