Prosta pieczona polędwica z sosem pieprzowym
Polędwica to wbrew pozorom łatwe do przygotowania mięso: wystarczy uzyć aromatycznych przypraw i nie piec za długo, by się nie przesuszyła. W krótkim czasie mamy dzięki niej pyszny i bardzo elegancki obiad. Przepis wg SaltAndLavender.
1 polędwiczka wieprzowa
masło do pieczenia
Przyprawa do wieprzowiny (składniki mieszamy):
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ziół włoskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Polędwiczkę nacieramy przyrawą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na jej wierzchu układamy małe kawałeczki masła.
Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.
Wyjmujemy. Przed pokrojeniem odstawiamy mięso na 10 minut.
Podajemy z dowolnym sosem, np. pieprzowym, jak na zdjęciu.
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2/3 szklanki śmietanki uht 12%
1/2 szklanki mleka
1/2 ł bulionu drobiowego
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - do smaku
Sól - do smaku
W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy - robimy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy śmietankę i mleko. Mieszając, gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz