Prosta pieczona polędwica z sosem pieprzowym

Polędwica to wbrew pozorom łatwe do przygotowania mięso: wystarczy uzyć aromatycznych przypraw i nie piec za długo, by się nie przesuszyła. W krótkim czasie mamy dzięki niej pyszny i bardzo elegancki obiad. Przepis wg SaltAndLavender.


1 polędwiczka wieprzowa

masło do pieczenia

Przyprawa do wieprzowiny (składniki mieszamy):

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka cebuli w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka ziół włoskich 

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Polędwiczkę nacieramy przyrawą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na jej wierzchu układamy małe kawałeczki masła.

Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.

Wyjmujemy. Przed pokrojeniem odstawiamy mięso na 10 minut.


Podajemy z dowolnym sosem, np. pieprzowym, jak na zdjęciu.

Sos:

1 łyżka  masła

1 łyżka mąki pszennej

2/3 szklanki śmietanki uht 12%

1/2 szklanki mleka

1/2 ł bulionu drobiowego

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - do smaku

Sól - do smaku


W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy - robimy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy śmietankę i mleko. Mieszając, gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu