Gulasz z soczewicy z papryką

Dzisiejsze danie to aromatyczny gulasz z czerwonej soczewicy, inspirowany smakami kuchni Bliskiego Wschodu. Połączenie soczystej papryki, cebuli i bogatej mieszanki przypraw sprawia, że każdy kęs pełen jest głębokiego, korzennego aromatu. Idealnie komponuje się z delikatnym puree ziemniaczanym, ryżem lub chrupiącym pieczywem, tworząc sycący posiłek na każdą okazję. Nie chcesz, by Twój posiłek był wegetariański? Żaden problem: do gotowania dodaj wraz z soczewicą pokrojony w drobną kostkę filet z kurczaka, indyka, lub pokrojoną w plastry kiełbasę (wołowina i wieprzowina nie sprawdzą się, bo wymagają dłuższego duszenia. Najpierw by trzeba udusić mięso z cebulą i przyprawami, a potem dodać resztę składników). Przepis z książki ''Herzhafte Eintöpfe'' Elisabeth Fischer.


1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę

1/2 zielonej papryki - pokrojonej w kostkę

1 cebula - obrana, drobno posiekana

2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki kurkumy

1 szklanka passaty

1 szklanka czerwonej soczewicy

2 szklanki wody lub bulionu

Sól do smaku

1 łyżeczka soku z cytryny

Siekana natka pietruszki


Paprykę podsmażamy wraz z cebulą, aż cebula będzie lekko złota. 

Dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy, i od razu wlewamy passatę. Mieszamy.

Dodajemy suchą soczewicę oraz wodę.


Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości soczewicy. Kontrolujemy stan wody: w razie potrzeby troszkę dolewamy, by się nie przypaliło, ale bez przesady: danie jest gęstym 'gulaszem', nie zupą.


Przed podaniem doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cytryną, oraz wsypujemy natkę.


Podajemy z ziemniakami puree, ryżem, plackami ziemniaczanymi lub pieczywem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu