Gulasz z soczewicy z papryką
Dzisiejsze danie to aromatyczny gulasz z czerwonej soczewicy, inspirowany smakami kuchni Bliskiego Wschodu. Połączenie soczystej papryki, cebuli i bogatej mieszanki przypraw sprawia, że każdy kęs pełen jest głębokiego, korzennego aromatu. Idealnie komponuje się z delikatnym puree ziemniaczanym, ryżem lub chrupiącym pieczywem, tworząc sycący posiłek na każdą okazję. Nie chcesz, by Twój posiłek był wegetariański? Żaden problem: do gotowania dodaj wraz z soczewicą pokrojony w drobną kostkę filet z kurczaka, indyka, lub pokrojoną w plastry kiełbasę (wołowina i wieprzowina nie sprawdzą się, bo wymagają dłuższego duszenia. Najpierw by trzeba udusić mięso z cebulą i przyprawami, a potem dodać resztę składników). Przepis z książki ''Herzhafte Eintöpfe'' Elisabeth Fischer.
1/2 zielonej papryki - pokrojonej w kostkę
1 cebula - obrana, drobno posiekana
2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szklanka passaty
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody lub bulionu
Sól do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
Siekana natka pietruszki
Paprykę podsmażamy wraz z cebulą, aż cebula będzie lekko złota.
Dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy, i od razu wlewamy passatę. Mieszamy.
Dodajemy suchą soczewicę oraz wodę.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości soczewicy. Kontrolujemy stan wody: w razie potrzeby troszkę dolewamy, by się nie przypaliło, ale bez przesady: danie jest gęstym 'gulaszem', nie zupą.
Przed podaniem doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cytryną, oraz wsypujemy natkę.
Podajemy z ziemniakami puree, ryżem, plackami ziemniaczanymi lub pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz