Beef Stew Pie. Zapiekanka z ciasta francuskiego z mielona wołowiną.

Pie [paj], czyli pyszna zapiekanka, w towarzystwie ulubionej sałatki idealna na obiad i kolację. Na zimno zaś świetnie sprawdzi się jako lunch na wynos. Po praz pierwszy słowo „pie” pojawia się w 1330 roku w spisie wydatków Klasztoru Bolton w Yorkshire, a samo pochodzenie tego słowa jest nieznane. Jedną z możliwości jest jego powiązanie ze słowem „sroka” – magpie, sugerujące, że tak, jak sroka zbiera różne atrakcyjne dla siebie przedmioty, tak pie-zapiekanka pełna jest różnorodnych i smakowitych kąsków. Faktycznie, pie można przygotować z przeróżnymi nadzieniami, zarówno klasycznymi, jak i wszystkimi, jakie tylko lubimy.  Koniecznie spróbujcie tej pysznej wersji z wołowiną. To pyszny, elegancki,  a zarazem bardzo prosty do przygotowania posiłek.

1 marchewka – obrana, pokrojona w drobniutką kostkę

1 cebula – obrana, drobno posiekana

200 g pieczarek – pokrojonych w kostkę

300 g mielonej wołowiny

1 obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano

1 łyżka mąki pszennej

50 ml czerwonego wina

50 ml bulionu

1 łyżka sosu worcestershire

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

 

1. Na głębokiej patelni podsmażamy marchewkę i posiekaną cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, i chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy mieloną wołowinę i czosnek. Smażymy do zrumienienie, mieszając, by mięso rozbiło się na pojedyncze grudki. Dodajemy mąkę i oregano, mieszamy, po czym wlewamy wino, bulion i sos worcestershire. Smażymy chwilę razem, aż płyny odparują i masa zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm i głębokości co najmniej 4 cm wykładamy przyciętym na wymiar kawałkiem papieru do pieczenia, by zapobiec przywarciu ciasta do dna.

 

2. Z ciasta francuskiego najpierw wycinamy kółko o średnicy naczynia do zapiekania, czyli 20 cm – to będzie wierzch zapiekanki. Resztą ciasta wykładamy spół i boki naczynia – tu mamy swobodę działania, możemy dowolnie docinać i łączyć pozostałe ciasto, nie ma to wypływu na urodę potrawy.

 

Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy przygotowane nadzienie.  Na wierzchu układamy pozostawiony krążek ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi krążka z bokami. Można palcami zrobić ozdobną falę. Wierzch zapiekanki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy na środku na krzyż,  by para podczas pieczenia miała którędy wyjść.

 

Pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta francuskiego, aż wierzch będzie rumiany.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu