Uniwersalny sos koperkowy do łososia lub innej pieczonej ryby

Koperek wspaniale współgra z rybami. Ten prosty i pyszny maślany sos koperkowy przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Wspaniale podkreśli smak smażone, gotowanej na parze lub pieczonej ryby.

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

250 ml zimnego bulionu warzywnego

4 łyżki siekanego koperku

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

 

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Nie rumienimy! Od razu po wymieszaniu dodajemy zimny bulion – dokładnie mieszamy. Zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy rondelek z palnika.

Wsypujemy koperek i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, by był wyrazisty.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu