Domowe nuggetsy z kurczaka

Te pyszne domowe nuggetsy przygotujecie w kilka chwil. Są pełne smaku, chrypiące z wierzchu i miękkie w środku, a co najważniejsze – macie kontrolę nad ich jakością, używając dobrej jakości mięsa, bez żadnych sztucznych dodatków.  Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub bbq. Przepis wg Ewa.masterchef

500 g filetów z piersi kurczaka

1 łyżka jogurtu naturalnego  lub greckiego

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku, nuggetsy powinny być wyraziste

 

Do panierowania: mąka pszenna, rozmącone jajko z odrobiną wody, bułka tarta

 

Mięso mielemy (np. w malakserze, lub bardzo drobniutko siekamy nożem) wraz z jogurtem, musztardą i przyprawami.

Mokrymi dłońmi formujemy z masy małe kotleciki. Kotleciki panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu