Domowe nuggetsy z kurczaka
Te pyszne domowe nuggetsy przygotujecie w kilka chwil. Są pełne smaku, chrypiące z wierzchu i miękkie w środku, a co najważniejsze – macie kontrolę nad ich jakością, używając dobrej jakości mięsa, bez żadnych sztucznych dodatków. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub bbq. Przepis wg Ewa.masterchef
500 g filetów z piersi kurczaka
1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku, nuggetsy powinny być wyraziste
Do panierowania: mąka pszenna, rozmącone jajko z odrobiną wody, bułka tarta
Mięso mielemy (np. w malakserze, lub bardzo drobniutko siekamy nożem) wraz z jogurtem, musztardą i przyprawami.
Mokrymi dłońmi formujemy z masy małe kotleciki. Kotleciki panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz