Trzy sosy imprezowe. Sos musztardowy curry. Sos koktajlowy. Sos bbq klonowy

Te trzy sosy świetnie sprawdzą się nie tylko na świątecznym czy imprezowym, lecz także na codziennym stole, stanowiąc dodatek do mięs, drobiu, ryb, frytek, łódeczek ziemniaczanych, nuggetsów czy panierowanych polędwiczek z kurczaka. W każdym przypadku wykonanie jest super proste - wszystkie składniki mieszamy, doprawiając ewentualnie do własnego smaku by były bardziej słodkie lub bardziej słone.


Sos musztardowy curry

3 czubate łyżki majonezu

2 łyżeczki musztardy curry

1 łyżeczka musztardy francuskiej (tj.z całymi ziarnami gorczycy)

1 łyżeczka syropu klonowego

Szczypta soli


Sos bbq klonowy

100 ml dobrego keczupu (tzn.takiego, który Wam najbardziej smakuje)

2 łyżeczki octu balsamicznego

3 łyżeczki syropu klonowego

1/2 łyżeczki papryki wędzonej


Sos koktajlowy

2 czubate łyżki majonezu

2 łyżki dobrego keczupu

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1/2 łyżeczki cukru pudru

Szczypta soli


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu