Pieczona fasola z wołowiną po amerykańsku. Baked Beans.
Czy znacie pieczoną fasolę? Jasne, można kupić gotowe danie w puszce, co czasem nie jest wcale złym rozwiązaniem. Ale można przygotować ją również samemu, co wcale nie jest trudne. A w wersji, którą Wam przedstawiam poniżej, danie to zostało wyniesione na jeszcze wyższy poziom dzięki dodatkowi mielonej wołowiny. Smaczny i bardzo pożywny posiłek, który łączy w sobie wytrawny smak z nutą słodyczy. Przepis od At Home with Mrs Joan.
200 g mielonej wołowiny
1 cebula – obrana, posiekana w drobna kostkę
Olej do smażenia
1 puszka białej fasoli- odcedzamy, zalewę zachowujemy na wypadek, gdyby danie było za gęste
100 ml smacznego keczupu
1 łyżeczka musztardy
4 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Opcjonalnie: 1 łyżeczka octu balsamicznego
Szczypta soli do smaku
Wędzony boczek pokrojony w plastry ok. 5mm grubości – dowolna ilość
Na głębokiej patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy mielona wołowinę. Smażymy do zrumienienie, mieszając, by mięso rozbiło się na pojedyncze grudki.
Zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy fasolę, keczup, musztardę cukier i miód. Mieszamy.
Fasolę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy wędzony boczek.
Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut, do zrumienienia boczku.
Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Pysznym dodatkiem jest również sadzone jajko.
Komentarze
Prześlij komentarz