Pieczona fasola z wołowiną po amerykańsku. Baked Beans.

 Czy znacie pieczoną fasolę? Jasne, można kupić gotowe danie w puszce, co czasem nie jest wcale złym rozwiązaniem. Ale można przygotować ją również samemu, co wcale nie jest trudne. A w wersji, którą Wam przedstawiam poniżej, danie to zostało wyniesione na jeszcze wyższy poziom dzięki dodatkowi mielonej wołowiny. Smaczny i bardzo pożywny posiłek, który łączy w sobie wytrawny smak z nutą słodyczy. Przepis od At Home with Mrs Joan.

200 g mielonej wołowiny

1 cebula – obrana, posiekana w drobna kostkę

Olej do smażenia

1 puszka białej fasoli- odcedzamy, zalewę zachowujemy na wypadek, gdyby danie było za gęste

100 ml smacznego keczupu

1 łyżeczka musztardy

4 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

Opcjonalnie: 1 łyżeczka octu balsamicznego

Szczypta soli do smaku

 

Wędzony boczek pokrojony w plastry ok. 5mm grubości – dowolna ilość

 

Na głębokiej patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy mielona wołowinę. Smażymy do zrumienienie, mieszając, by mięso rozbiło się na pojedyncze grudki.

Zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy fasolę, keczup, musztardę cukier i miód. Mieszamy.

 

Fasolę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy wędzony boczek.

 

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut, do zrumienienia boczku.

 

Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Pysznym dodatkiem jest również sadzone jajko.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu