Pikantna pasta paprykowa do chleba na ciepło (i piwa)

Oczywiście, wcale tego typu przekąsce nie musi towarzyszyć piwo ani żaden inny alkohol, jednak faktem jest, że znakomicie pasuje ona do zimnego piwa. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach, kiedy chcemy przygotować coś smacznego, nie spędzając jednocześnie całych godzin w kuchni. Dobrze pasuje także do śniadaniowej herbaty. Jest smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło. Poziom ostrości można łatwo dostosować do swojego gustu. Inspiracja: jedna z winiarni na Grinzingu (Austria).


ok. 20 cm kiełbasy
2-3 łyżki śmietankowego kremowego serka kanapkowego (typu twarożkowego, , jak Almette, Frischkäse)
3-4 łyżki ajvaru (dałam pół na pół, ajvar ostry z łagodnym. Jeśli używacie tylko łagodnego, ostrość można nadać za pomocą chili)
1 nieduża cebula

szczypiorek do dekoracji
chleb (świetnie smakuje zarówno na ciemnym pieczywie, jak i na jasnym.)


Kiełbasę mielemy w malakserze na pastę. Dodajemy serek, ajvar i bardzo drobno posiekaną cebulę. Dokładnie mieszamy. Ew. doprawiamy do smaku solą i/lub chili.

Pastę rozsmarowujemy na świeżym pieczywie.

Podajemy na zimno lub na ciepło - wówczas podpiekamy kanapki w piekarniku aż do momentu, gdy brzegi pieczywa będą złote. Dekorujemy szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu