Pikantna pasta paprykowa do chleba na ciepło (i piwa)
Oczywiście, wcale tego typu przekąsce nie musi towarzyszyć piwo ani żaden inny alkohol, jednak faktem jest, że znakomicie pasuje ona do zimnego piwa. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach, kiedy chcemy przygotować coś smacznego, nie spędzając jednocześnie całych godzin w kuchni. Dobrze pasuje także do śniadaniowej herbaty. Jest smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło. Poziom ostrości można łatwo dostosować do swojego gustu. Inspiracja: jedna z winiarni na Grinzingu (Austria).
ok. 20 cm kiełbasy
2-3 łyżki
śmietankowego kremowego serka kanapkowego (typu twarożkowego, , jak Almette, Frischkäse)
3-4 łyżki
ajvaru (dałam pół na pół, ajvar ostry z łagodnym. Jeśli używacie tylko
łagodnego, ostrość można nadać za pomocą chili)
1 nieduża
cebula
szczypiorek
do dekoracji
chleb
(świetnie smakuje zarówno na ciemnym pieczywie, jak i na jasnym.)
Kiełbasę
mielemy w malakserze na pastę. Dodajemy serek, ajvar i bardzo drobno posiekaną
cebulę. Dokładnie mieszamy. Ew. doprawiamy do smaku solą i/lub chili.
Pastę
rozsmarowujemy na świeżym pieczywie.
Podajemy
na zimno lub na ciepło - wówczas podpiekamy kanapki w piekarniku aż do momentu,
gdy brzegi pieczywa będą złote. Dekorujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz