Baleron parzony wędzony, metoda odwrotna

To baleron robiony metodą odwrotną w stosunku do klasycznej, czyli najpierw parzony a potem podwędzany.  Jest to dobra metoda, skracająca czas wędzenia. Nadaje się do produktów, które chcemy jedynie lekko podwędzić, by nadać im charakterystyczny smak i aromat, a nie uwędzić całkowicie. 



1 kg kawałek karkówki - nie wybierajmy zbyt chudej, bo będzie miała za mało smaku
rękaw do pieczenia
sznurek do wędlin lub mocna biała nić

Zalewa:
ok.1,5 litra wody
25 g  soli peklowej
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1-2 goździki


W gorącej wodzie rozpuścić sól, dodać resztę przypraw. Zalewę całkowicie wystudzić. Karkówkę umieścić w dopasowanym rozmiarem naczyniu i zalać chłodną zalewą. 
Wstawić do lodówki na 6 dni. Każdego dnia (rano lub wieczorem, jak nam najwygodniej) przełożyć karkówkę na drugą stronę.

Siódmego dnia karkówkę wyjąć z zalewy, obwiązać ciasno sznurkiem kuchennym i włożyć do rękawa do pieczenia. Końce rękawa starannie zawiązać, by do środka nie dostała się woda.

Całość włożyć do większego garnka z wodą i parzyć ok 2 godzinn starając się nie doprowadzać wody do wrzenia.
Baleron całkowicie wystudzić, wyjąć z rękawa i dobrze osuszyć, ponieważ mokre mięso nie wędzi się, tylko dusi.

Od momentu, kiedy w wędzarce zacznie się wytwarzać dym, wędzić 5 minut. 

Wyjąć, odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia, podawać najlepiej na drugi dzień.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu