Baleron parzony wędzony, metoda odwrotna
To baleron robiony metodą odwrotną w stosunku do klasycznej, czyli
najpierw parzony a potem podwędzany. Jest to dobra metoda, skracająca czas wędzenia. Nadaje się do produktów, które chcemy jedynie lekko podwędzić,
by nadać im charakterystyczny smak i aromat, a nie uwędzić całkowicie.
1 kg kawałek karkówki - nie wybierajmy zbyt chudej,
bo będzie miała za mało smaku
rękaw do pieczenia
sznurek do wędlin lub mocna biała nić
Zalewa:
ok.1,5 litra wody
25 g soli peklowej
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1-2 goździki
W gorącej wodzie rozpuścić sól, dodać resztę przypraw. Zalewę całkowicie
wystudzić. Karkówkę umieścić w dopasowanym rozmiarem naczyniu i zalać chłodną
zalewą.
Wstawić do lodówki na 6 dni. Każdego dnia (rano lub wieczorem, jak nam
najwygodniej) przełożyć karkówkę na drugą stronę.
Siódmego dnia karkówkę wyjąć z zalewy, obwiązać ciasno sznurkiem kuchennym i
włożyć do rękawa do pieczenia. Końce rękawa starannie zawiązać, by do środka
nie dostała się woda.
Całość włożyć do większego garnka z wodą i parzyć ok 2 godzinn starając się nie
doprowadzać wody do wrzenia.
Baleron
całkowicie wystudzić, wyjąć z rękawa i dobrze osuszyć, ponieważ mokre mięso nie
wędzi się, tylko dusi.
Od momentu, kiedy w wędzarce zacznie się wytwarzać dym, wędzić 5 minut.
Wyjąć, odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia, podawać najlepiej na
drugi dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz