Łatwy pasztet domowy
Dokładnie taki - łatwy szybki i pyszny. Dużo lepszy od produktów kupnych,
ponieważ przygotowany ze składników najlepszej jakości, bez ulepszaczy i
konserwantów. A przy tym tak prosty, że zrobi go każdy, w kilka chwil. Idealny
na śniadanie, do kanapek, lub jako dodatek na świąteczny stół.
2 piersi kurczaka
25 dag wątróbki kurzej
8 dag masła ( ok. 1/3 kostki)
1 łyżeczka majeranku
ok. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól - do smaku
kilka plastrów boczku
2 łyżki masła
olej do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól - do gotowania kurczaka
Zagotować ok. 1 litra wody wraz z przyprawami. ( wody tyle, by przykrywała
mięso - w zależności od wielkości filetów). Do gotującej się wody włożyć piersi
kurczaka i ugotować do miękkości, ok. 25 min.
W tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju wątróbkę, aż będzie złota.
Wątróbkę zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić 1/3 kostki masła,
uważając, by się nie przypaliło.
Usmażoną wątróbkę wraz z ugotowanym kurczakiem i majerankiem zemleć w
malakserze. Nadal ucierając, wlewać pomału masło. Kiedy masa będzie już
idealnie gładka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, po
czym przełożyć pasztet do naczynia.
W celu przygotowywania polewy, która zapobiegnie obsychaniu pasztetu w lodówce
i nada mu wyjątkowy smak, należy zrumienić na patelni na maśle pokrojony
w drobną kostkę boczek.
Pasztet odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz