Baleron wędzony gotowany
Baleron wędzony gotowany - poniżej przedstawiam
klasyczny sposób przygotowania tej wędliny w domu.
1 kg kawałek karkówki - nie wybierajmy zbyt chudej, bo będzie miała za mało smaku
1 kg kawałek karkówki - nie wybierajmy zbyt chudej, bo będzie miała za mało smaku
sznurek do wędlin lub mocna biała nić
Zalewa:
ok.1,5 litra wody
25 g soli peklowej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1. W gorącej wodzie rozpuścić sól, dodać resztę przypraw. Zalewę całkowicie wystudzić. Karkówkę umieścić w dopasowanym rozmiarem naczyniu i zalać chłodną zalewą. Wstawić do lodówki na 7 dni (ja zaczynam w sobotę, po czym w kolejną sobotę wyjmuję i przygotowuję mięso, ponieważ w sobotę nie pracuję). Każdego dnia (rano lub wieczorem, jak nam najwygodniej) przełożyć karkówkę na drugą stronę.
2. Siódmego dnia karkówkę wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć, ponieważ mokre mięso nie wędzi się, tylko dusi. Karkówkę osznurować.
Wędzić 20 minut. (Całkowity czas przebywania wędzarce: 25 min, ponieważ przez pierwsze 5 minut zrębki się rozgrzewają. Następnie baleron wyjmujemy.
Zalewa:
ok.1,5 litra wody
25 g soli peklowej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1. W gorącej wodzie rozpuścić sól, dodać resztę przypraw. Zalewę całkowicie wystudzić. Karkówkę umieścić w dopasowanym rozmiarem naczyniu i zalać chłodną zalewą. Wstawić do lodówki na 7 dni (ja zaczynam w sobotę, po czym w kolejną sobotę wyjmuję i przygotowuję mięso, ponieważ w sobotę nie pracuję). Każdego dnia (rano lub wieczorem, jak nam najwygodniej) przełożyć karkówkę na drugą stronę.
2. Siódmego dnia karkówkę wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć, ponieważ mokre mięso nie wędzi się, tylko dusi. Karkówkę osznurować.
Wędzić 20 minut. (Całkowity czas przebywania wędzarce: 25 min, ponieważ przez pierwsze 5 minut zrębki się rozgrzewają. Następnie baleron wyjmujemy.
Baleron w wędzarce po uwędzeniu.
3. W garnku o rozmiarze dopasowanym do wielkości mięsa zagotowujemy wodę z
1 łyżeczką cukru i kilkoma ziarnami pieprzu czarnego. Do gotującej wody
wkładamy baleron i zmniejszamy ogień. Woda nie powinna się gwałtownie gotować,
wystarczy, jak od dna podnoszą się nieduże bąbelki.
Parzenie baleronu.
Wędlinę
parzyć ok. 1 i 1/2 godziny. Wędlinę
wyjąć, wystudzić, przełożyć do lodówki.
Podawać
najlepiej na drugi dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz