Pieczona karkówka - najprostsza domowa wędlina

Pieczona karkówka to jedna z najprostszych w przygotowaniu domowych wędlin, zdrowych i bez sztucznych konserwantów. Nie potrzebujemy tutaj żadnego specjalistycznego sprzętu, skomplikowanych składników ani nawet doświadczenia w produkcji wędlin. Tak przygotowane mięso możemy wykorzystać na kanapki lub też, po pokrojeniu w grubsze, ok. 1 cm plastry, podać z sosem do obiadu.


1 - 1,5 kg karkówki (nie za tłustej)


2 łyżki oleju

1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
4 duże ząbki czosnku - obranego i przeciśniętego przez praskę
ew. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
4-6 łyżek majeranku

woreczki lub rękaw do pieczenia mięsa

1. Mięso nacieramy olejem. Następnie dokładnie nacieramy je czosnkiem wraz z przyprawami i obsypujemy z wierzchu ze wszystkich stron warstwą majeranku tak, by było cale nim pokryte.

2. Mięso umieszczamy w zawiązanym / zamkniętym woreczku do pieczenia. Odkładamy do lodówki na 12 godzin.

3. Mięso układamy w brytfance / naczyniu do pieczenia. W jednym miejscu przekłuwamy woreczek do pieczenia nożem.
Karkówkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 (dla 1 kg mięsa) - 2 (dla 1,5 kg mięsa) godzin. Miękkość mięsa sprawdzamy poprzez wbicie w nie ostrego noża. 

Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy do osiągnięcia temperatury pokojowej*. Następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego wychłodzenia.
Wychłodzone mięso wyjmujemy z woreczka do pieczenia. Tak przygotowana wędlina, owinięta w papier śniadaniowy, może leżeć w lodówce do ok. 10 dni.

* Jeśli pieczeń ma być podana na obiad, odstawiamy wyjęte z piekarnika mięso na 15 minut, po czym rozcinamy woreczek do pieczenia i kroimy w grube plastry. Z resztą mięsa można postąpić jak w opisie powyżej i zużyć jako wędlinę do kanapek.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu