Pieczona karkówka - najprostsza domowa wędlina
Pieczona karkówka to jedna z najprostszych w
przygotowaniu domowych wędlin, zdrowych i bez sztucznych konserwantów. Nie
potrzebujemy tutaj żadnego specjalistycznego sprzętu, skomplikowanych
składników ani nawet doświadczenia w produkcji wędlin. Tak przygotowane mięso
możemy wykorzystać na kanapki lub też, po pokrojeniu w grubsze, ok. 1 cm
plastry, podać z sosem do obiadu.
1 - 1,5 kg karkówki (nie za tłustej)
2 łyżki
oleju
1 łyżka
słodkiej papryki
1 łyżka
świeżo mielonego czarnego pieprzu
2
łyżeczki soli
4 duże
ząbki czosnku - obranego i przeciśniętego przez praskę
ew. 1/2
łyżeczki ostrej papryki
4-6 łyżek
majeranku
woreczki
lub rękaw do pieczenia mięsa
1. Mięso
nacieramy olejem. Następnie dokładnie nacieramy je czosnkiem wraz z przyprawami
i obsypujemy z wierzchu ze wszystkich stron warstwą majeranku tak, by było cale
nim pokryte.
2. Mięso
umieszczamy w zawiązanym / zamkniętym woreczku do pieczenia. Odkładamy do
lodówki na 12 godzin.
3. Mięso
układamy w brytfance / naczyniu do pieczenia. W jednym miejscu przekłuwamy
woreczek do pieczenia nożem.
Karkówkę
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 (dla 1 kg mięsa) - 2
(dla 1,5 kg mięsa) godzin. Miękkość mięsa sprawdzamy poprzez wbicie w nie
ostrego noża.
Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy do osiągnięcia
temperatury pokojowej*. Następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do
całkowitego wychłodzenia.
Wychłodzone
mięso wyjmujemy z woreczka do pieczenia. Tak przygotowana wędlina, owinięta w
papier śniadaniowy, może leżeć w lodówce do ok. 10 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz