Pasztet z kruszonką
Jak już pewnie wiecie, ogromnie lubię przygotowywać domowe wędliny. Mamy
wtedy pewność, że używamy wyłącznie najlepszych, świeżych składników, i możemy
dostosować smak do swoich upodobań. Unikamy także dodatków chemicznych.
Przygotowanie pasztetu jest bardzo łatwe, nie wymaga żadnych skomplikowanych
czynności ani długiej pracy. Nagrodą jest natomiast wyborny smak. Delikatny,
miękki domowy pasztet z kruszonką, podany ze świeżym pieczywem i ogórkami
kiszonymi... spróbujcie koniecznie! :)
500 g mięsa kurczaka – 3-4 ćwiartki, zależnie od wielkości
250 g wątróbki drobiowej
250 g surowego boczku (najlepszy jest średnio tłusty. Z za chudym pasztet może wyjść zbyt suchy)
1 marchewka
1 cebula
2 jajka
1 bułka kajzerka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
Pieprz czarny – wg smaku, u mnie jest to 1 łyżeczka
Sól do smaku
Kruszonka:
20 g masła (około 2 cm masła, odkrojone z kostki mającej 200 g)
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Bułka tarta
Pozostałe składniki:
Woda do gotowania
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Olej lub masło do wysmarowania formy
Kasza manna do wysypania formy
1. W dużym garnku zagotować wodę. Wodę posolić, dodać 2 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Na wrzącą wodę włożyć kurczaka i pokrojony w mniejsze kawałki boczek oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Gotować do miękkości mięsa, ok. 30-45 min. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. Mięso wraz z warzywami wyjąć z wywaru, ostudzić lekko, by
nie parzyło dłoni.
2. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić, dodać mąkę i słodką paprykę, wymieszać. Następnie dodawać tyle bułki, by z masy dała się ulepić zwarta kula. Kulkę z kruszonki odłożyć do lodówki do schłodzenia.
3. Wyjąć kości z kurczaka. Bułkę kajzerkę namoczyć w wywarze od mięsa, wycisnąć i dodać do mięsa. Następnie całe mięso wraz z warzywami i bułką oraz ząbkiem czosnku dokładnie zemleć. Dodać przyprawy. Spróbować masy, czy jest odpowiednio słona i pieprzna. Ew. doprawić. Dodać 2 żółtka, dokładnie
wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną. Pasztet przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia. Na wierzch pasztetu zetrzeć na tarce kruszonkę (tarka z dużymi oczkami). Kruszonkę delikatnie przycisnąć dłonią do powierzchni pasztetu.
Piec w piekarniku nagrzanym to temp. 180 st. Przez ok. godzinę. Pasztet wyjąć, wystudzić a następnie wychłodzić w lodówce.
Piekłam w formie 10 cm x 26 cm.
Wychodzi kilogram pasztetu.
250 g wątróbki drobiowej
250 g surowego boczku (najlepszy jest średnio tłusty. Z za chudym pasztet może wyjść zbyt suchy)
1 marchewka
1 cebula
2 jajka
1 bułka kajzerka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
Pieprz czarny – wg smaku, u mnie jest to 1 łyżeczka
Sól do smaku
Kruszonka:
20 g masła (około 2 cm masła, odkrojone z kostki mającej 200 g)
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Bułka tarta
Pozostałe składniki:
Woda do gotowania
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Olej lub masło do wysmarowania formy
Kasza manna do wysypania formy
1. W dużym garnku zagotować wodę. Wodę posolić, dodać 2 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Na wrzącą wodę włożyć kurczaka i pokrojony w mniejsze kawałki boczek oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Gotować do miękkości mięsa, ok. 30-45 min. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. Mięso wraz z warzywami wyjąć z wywaru, ostudzić lekko, by
nie parzyło dłoni.
2. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić, dodać mąkę i słodką paprykę, wymieszać. Następnie dodawać tyle bułki, by z masy dała się ulepić zwarta kula. Kulkę z kruszonki odłożyć do lodówki do schłodzenia.
3. Wyjąć kości z kurczaka. Bułkę kajzerkę namoczyć w wywarze od mięsa, wycisnąć i dodać do mięsa. Następnie całe mięso wraz z warzywami i bułką oraz ząbkiem czosnku dokładnie zemleć. Dodać przyprawy. Spróbować masy, czy jest odpowiednio słona i pieprzna. Ew. doprawić. Dodać 2 żółtka, dokładnie
wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną. Pasztet przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia. Na wierzch pasztetu zetrzeć na tarce kruszonkę (tarka z dużymi oczkami). Kruszonkę delikatnie przycisnąć dłonią do powierzchni pasztetu.
Piec w piekarniku nagrzanym to temp. 180 st. Przez ok. godzinę. Pasztet wyjąć, wystudzić a następnie wychłodzić w lodówce.
Piekłam w formie 10 cm x 26 cm.
Wychodzi kilogram pasztetu.
Komentarze
Prześlij komentarz