Domowa szynka pieczona

Bardzo łatwy sposób na pyszną domową wędlinę do kanapek. Ta szynka robi się praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie mięsa. W ten sposób można przygotować również baleron.


ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną wędlinę


zalewa peklująca
woda - tyle, by zakryło w całości szynkę
4 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki cukru
4 ząbki czosnku
10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna
2 listki laurowe
2 utłuczone ziarna ziela angielskiego

sznurek spożywczy do wiązania wędlin
rękaw do pieczenia

ulubione przyprawy do natarcia wędliny: u mnie majeranek, czarny pieprz i ostra papryka

Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.

W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i  cukier.  Uzupełniamy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek mięsa jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by mieć pewność, że mięso dobrze zapekluje się także w głębi.

Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.
Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.

Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Następnie je sznurujemy (tutaj instrukcja sznurowania mięsa) i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.

Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i pieczemy jeszcze 30 minut. Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu