Skrzydełka Tandoori, czyli aromatyczne skrzydełka kurczaka w stylu indyjskim

 

Skrzydełka to smaczna, szybka i ekonomiczna potrawa, pozwalająca na mnóstwo wariacji smakowych. Nazwa dzisiejszych skrzydełek Tandoori wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso, zamarynowane uprzednio w jogurcie i przyprawach. Dzięki temu otrzymujemy miękkie, aromatyczne, pełne orientalnych smaków danie, bardzo łatwe do przygotowania.

16 skrzydełek z kurczaka

olej do smażenia

 

marynata:

2/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub bałkańskiego

2 łyżki soku z cytryny

ok. 1,5 cm świeżego imbiru - obranego, drobniutko posiekanego

2 ząbki czosnku - obrane, drobniutko posiekane

1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki chili

 

warzywa do gotowania skrzydełek:

1 marchewka - obrana, pokrojona na mniejsze kawałki

1 cebula - obrana, pokrojona na ćwiartki

1 łodyga selera naciowego

1 listek laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

sól i pierz do smaku

 

1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu) lub gotujemy razem ze skrzydełkami - wywar, który nam w efekcie powstanie, będzie dobrą bazą do zupy. 

2. W garnku zagotowujemy wodę z marchewka, selerem, cebulą i przyprawami. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy. Lotki odrzucamy. Pozostają nam 32 kawałki.

3. Składniki marynaty mieszamy w dużej misce. Wkładamy skrzydełka i dokładnie całość mieszamy, by każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty marynatą. Możemy pozostawić do marynowania (do 4 godzin w lodówce) lub smażyć od razu.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.

Podajemy z ryżem, chlebkami typu pita lub świeżym pieczywem, z warzywami lub dowolną sałatką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu