Skrzydełka Tandoori, czyli aromatyczne skrzydełka kurczaka w stylu indyjskim
Skrzydełka to smaczna, szybka i ekonomiczna potrawa, pozwalająca
na mnóstwo wariacji smakowych. Nazwa dzisiejszych skrzydełek Tandoori wywodzi
się od słowa "tandoor", oznaczającego
gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso, zamarynowane
uprzednio w jogurcie i przyprawach. Dzięki temu otrzymujemy miękkie,
aromatyczne, pełne orientalnych smaków danie, bardzo łatwe do przygotowania.
16 skrzydełek z kurczaka
olej do smażenia
marynata:
2/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub bałkańskiego
2 łyżki soku z cytryny
ok. 1,5 cm świeżego imbiru - obranego, drobniutko posiekanego
2 ząbki czosnku - obrane, drobniutko posiekane
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki chili
warzywa do gotowania skrzydełek:
1 marchewka - obrana, pokrojona na mniejsze kawałki
1 cebula - obrana, pokrojona na ćwiartki
1 łodyga selera naciowego
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pierz do smaku
1. Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki
odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu) lub gotujemy razem ze
skrzydełkami - wywar, który nam w efekcie powstanie, będzie dobrą bazą do
zupy.
2. W garnku zagotowujemy wodę z marchewka, selerem, cebulą i
przyprawami. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu
ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy. Lotki odrzucamy. Pozostają nam 32
kawałki.
3. Składniki marynaty mieszamy w dużej misce. Wkładamy skrzydełka i
dokładnie całość mieszamy, by każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty
marynatą. Możemy pozostawić do marynowania (do 4 godzin w lodówce) lub smażyć
od razu.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z
obu stron, aż będą złote.
Podajemy z ryżem, chlebkami typu pita lub świeżym pieczywem, z
warzywami lub dowolną sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz