Kremowy kurczak japapeno

Szybki i bardzo smaczny obiad – kurczak pokryty delikatnym, kremowym sosem, któremu wyjątkowego smaku dodaje wędzony boczek. Ch0oć używamy papryczek jalapeno, to od Was zależy, czy danie będzie pikantne, czy zupełnie łagodne. Jeśli bowiem pozbawimy wszystkie papryczki nasionek, danie będzie łagodne (wówczas można po prostu użyć zwykłej zielonej papryki, pokrojonej w kostkę).  Stopień ostrości stopniujemy zatem poprzez decyzję, ile papryczek damy z pestkami, a ile bez pestek, jak również zmniejszając/zwiększając ich ilość. Idea luźno bazowana na CakeWhiz


2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w kostkę

6 plastrów surowego wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę

1 cebula – obrana, posiekana

2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

4 papryczki jalapeno – pokrojone w cienkie pół plasterki (lub zwykła zielona papryka pokrojona w kostkę)

3 łyżki kremowego serka kanapkowego (typu „almette”)

4 łyżki śmietanki UHT 12 %

Sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Olej lub oliwa do smażenia

 

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kurczaka wraz z boczkiem, cebula i czosnkiem, aż mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy paprykę i smażymy, aż mięso będzie lekko złote.

Dodajemy serek i śmietanę.  Mieszamy i smażymy razem, na małym ogniu 1-2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do tego pasuje świeże pieczywo, pieczone ziemniaki lub kasza.

Ja dodatkowo podałam go na niewielkiej ilości startego sera cheddar, który smakowo bardzo pasował do kremowego sosu i bekonu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu