Kremowy kurczak japapeno
Szybki i bardzo smaczny obiad – kurczak pokryty delikatnym, kremowym sosem, któremu wyjątkowego smaku dodaje wędzony boczek. Ch0oć używamy papryczek jalapeno, to od Was zależy, czy danie będzie pikantne, czy zupełnie łagodne. Jeśli bowiem pozbawimy wszystkie papryczki nasionek, danie będzie łagodne (wówczas można po prostu użyć zwykłej zielonej papryki, pokrojonej w kostkę). Stopień ostrości stopniujemy zatem poprzez decyzję, ile papryczek damy z pestkami, a ile bez pestek, jak również zmniejszając/zwiększając ich ilość. Idea luźno bazowana na CakeWhiz.
2
filety z piersi kurczaka – pokrojone w kostkę
6
plastrów surowego wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę
1
cebula – obrana, posiekana
2 ząbki
czosnku – obrane, posiekane
4
papryczki jalapeno – pokrojone w cienkie pół plasterki (lub zwykła zielona
papryka pokrojona w kostkę)
3
łyżki kremowego serka kanapkowego (typu „almette”)
4
łyżki śmietanki UHT 12 %
Sól i
świeżo mielony pieprz – do smaku
Olej
lub oliwa do smażenia
Na
niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kurczaka wraz z boczkiem, cebula i
czosnkiem, aż mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy paprykę i smażymy,
aż mięso będzie lekko złote.
Dodajemy
serek i śmietanę. Mieszamy i smażymy razem, na małym ogniu 1-2 minuty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do
tego pasuje świeże pieczywo, pieczone ziemniaki lub kasza.
Ja
dodatkowo podałam go na niewielkiej ilości startego sera cheddar, który smakowo
bardzo pasował do kremowego sosu i bekonu.
Komentarze
Prześlij komentarz