Chrzan domowy. Jak zrobić chrzan.
Domowy chrzan wspaniale podkreśla smak wszystkiego
rodzaju mięs, zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Jedynym czynnikiem
zniechęcającym do przygotowania go samodzielnie może być konieczność ucierania,
co wiąże się z morzem łez - powodują to olejki eteryczne zawarte w chrzanie.
Zamiast jednak trzeć go ręcznie i owo morze łez wylewać, ja przygotowuję chrzan
w malakserze, co jest o wiele szybsze. Bardzo polecam tę metodę, dzięki której
możemy cieszyć się własnym, naturalnym produktem, bez fabrycznych "ulepszaczy"
przy o wiele mniejszym poświęceniu. Uważam, że mimo tych kilku łez, bardzo warto
:).
ok. 500 g korzenia chrzanu
ok. 1/2 szklanki wrzącej wody
sok z 1/2 cytryny
sól i cukier do smaku (u mnie ok. 2,5 łyżeczek soli i 1 łyżeczka cukru)
Chrzan obieramy, najwygodniej obieraczką do warzyw. Kroimy w mniejsze kawałki i
pozostawiamy w misce z bardzo zimną wodą na godzinę. Dzięki temu będzie
bardziej wilgotny i zachowa ładną jasną barwę.
Następnie chrzan ucieramy w malakserze: najpierw na drobne wiórki. Potem
chrzan zalewamy wrzącą wodą i zakładamy nakładkę z wirującymi ostrzami.
Ucieramy na drobną papkę. Jeśli trzeba, dodajemy więcej wody (zależy od
suchości chrzanu), by miał konsystencję pasty. Pod koniec dodajemy sok z
cytryny i doprawiamy cukrem i solą. (Podczas otwierania malaksera nie pochylamy
nad nim twarzy - stężenie olejków jest podczas otwierania najmocniejsze :) )
Gotowy chrzan przekładamy do słoiczków - wychodzą dwa, po ok. 250 ml.
Odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły.
Komentarze
Prześlij komentarz