Pakora z brokułów, czyli brokuł w cieście po indyjsku

 
Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, jajka, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. W tym przepisie przedstawiam wersję z brokułów. Tak naprawdę, można użyć każdego rodzaju ulubionych warzyw - kalafiora, cukinii czy bakłażana.

2 brokuły
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) - do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet
2 łyżki mąki ryżowej (nadaje chrupkość)
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach - można więcej
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

woda
olej do głębokiego smażenia

1. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i przykrywamy pokrywką. Kiedy woda się ponownie zagotuje, wyjmujemy brokuły. Odstawiamy, by trochę ostygły.

2. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z mąką ryżową, posiekaną natką, kuminem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle wody, by powstała gęsta pasta (konsystencja gęstej śmietany).

Kawałki brokułów obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju z obu stron, na złoto.

Podajemy z ulubionym sosem (może być keczup lub sos czosnkowo jogurtowy) i np. ryżem.

Potrawa odpowiednia przy diecie bezglutenowej.


Komentarze

  1. Nie mam mąki ryżowej...można ją czymś zastąpić lub po prostu pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można w to miejsce użyć maki ziemniaczanej. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu