Pakora z brokułów, czyli brokuł w cieście po indyjsku
Pakora (lub
pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu
rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, jajka,
kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. W tym
przepisie przedstawiam wersję z brokułów. Tak naprawdę, można użyć każdego
rodzaju ulubionych warzyw - kalafiora, cukinii czy bakłażana.
2 brokuły
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) -
do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata,
sklepach orientalnych lub przez Internet
2 łyżki mąki ryżowej (nadaje chrupkość)
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach - można więcej
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
woda
olej do głębokiego smażenia
1. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do garnka z wrzącą,
osoloną wodą i przykrywamy pokrywką. Kiedy woda się ponownie zagotuje,
wyjmujemy brokuły. Odstawiamy, by trochę ostygły.
2. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z mąką ryżową, posiekaną natką, kuminem,
solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle wody, by powstała gęsta pasta (konsystencja
gęstej śmietany).
Kawałki brokułów obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju z obu
stron, na złoto.
Podajemy z ulubionym sosem (może być keczup lub sos czosnkowo jogurtowy) i
np. ryżem.
Potrawa odpowiednia przy diecie bezglutenowej.
Nie mam mąki ryżowej...można ją czymś zastąpić lub po prostu pominąć?
OdpowiedzUsuńTak, można w to miejsce użyć maki ziemniaczanej. Pozdrawiam!
Usuń