Pieczona pierś w sosie beszamelowo-pomarańczowym

Dziś mam dla Was pomysł na proste w wykonaniu lecz niezwykle eleganckie danie o odświętnym charakterze. To pieczony kurczak, lecz podany w sposób niecodzienny, z pysznym kremowym sosem rozmarynowo - pomarańczowym. Sos nie jest słodki i wspaniale podkreśla smak pieczonego mięsa drobiowego, dzięki czemu szybki i łatwy w przygotowaniu kurczak zyskuje niecodzienny charakter. Danie jest również bardzo dekoracyjne, dzięki czemu wspaniale sprawdzi się nie tylko podczas rodzinnego obiadu, lecz i jako potrawa na specjalną okazję lub na świąteczny stół.

Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych części kurczaka: filetów z piersi (jak widzicie na zdjęciu), ćwiartek lub samych pałek. Można wykorzystać również filety z indyka. Stosownie do wybranego mięsa, dostosowujemy czas pieczenia, natomiast filety można też usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej. Mięso doprawiamy delikatnie, by przyprawy nie przysłoniły smaku sosu.

 


Dowolne mięso drobiowe – u mnie filety z piersi, 4 sztuki

 

Marynata (składniki mieszamy):

6 łyżek oleju o neutralnym smaku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki rozmarynu

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

Ziemniaki:

8 ziemniaków (najlepiej by były podobnej wielkości) - porządnie umytych wraz ze skórką, przekrojonych na pół

1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków

1 szklanka mrożonego zielonego groszku

 

Sos:

1 łyżka  masła

1/3 łyżeczki rozmarynu

1 łyżka mąki pszennej

2/3 szklanki śmietanki uht 12%

1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

Szczypta kurkumy dla koloru

1/2 ł bulionu drobiowego

Sól i pieprz do smaku


(pomarańcza – dokładnie wymyta. Będziemy z jej połowy ścierać skórkę – potrzebujemy 1 łyżeczkę startej skórki. Następnie pokrojony owoc można wykorzystać do dekoracji dania.)

 

 

  1. Mięso nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 30 minut (można na cała noc). Następnie pieczemy lub smażymy. (Filety, w zależności od wielkości, 20-30 minut w temp. 180st.C).                                                                                     
  2. Gdy mięso się marynuje, przygotowujemy ziemniaki. Upieczemy je wraz z piekącym się mięsem. Jeśli wybraliście np. udka, które pieką się dłużej, ziemniaki wstawiamy do piekarnika na ostanie 20 minut pieczenia.  

Ziemniaki gotujemy, aż swobodnie da się je nakłóć czubkiem ostrego noża, ok. 15 minut (zależne od wielkości ziemniaka). Ziemniaki odcedzamy. W garnku, w którym się gotowały, mieszamy je ostrożnie z oliwą i 2-3 łyżeczkami przyprawy do ziemniaków.  Ziemniaki układamy skórką do dołu na wyłożonej folią aluminiową blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp.180- 200 st. C.


  1. Przygotowujemy sos.

W rondelku rozgrzewamy masło wraz z rozmarynem. Dodajemy mąkę, mieszamy - robimy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy śmietankę i mleko. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, bulion oraz kurkumę. Mieszając, gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.

 

  1. Gotujemy zielony groszek: wrzucamy go na wrzącą wodę, gotujemy ok. 3 minuty od ponownego zawrzenia.                                                      
  2. Na dużym półmisku układamy dekoracyjnie pieczonego kurczaka i pieczone ziemniaki. Polewamy mięso sosem i posypujemy całość gotowanym groszkiem. Dekorujemy cząstkami pomarańczy.


 

 

Komentarze

  1. Dzień dobry. Dawno temu korzystałam z przepisu ba kiełbasę cienką. W składzie była łopatka, boczek, woda, sól peklowa,cukier, czosnek. Niestety nie pamiętam proporcji. Bardzo zależy mi na przepisie. Może Pani jeszcze nim dysponuje. Będę wdzięczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, jak miło, że znowu się ''widzimy''! :) Proszę uprzejmie, https://passionfruitprzepisy.blogspot.com/2020/01/kiebasa-podwawelska-domowa.html Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu