Domowa przyprawa do pieczonych ziemniaków. Pieczone ziemniaki w ziołach
Domowa przyprawa do pieczonych ziemniaków wspaniale podkreśla ich smak. Tak przygotowane ziemniaki są smacznym dodatkiem do mięs pieczonych i smażonych, steków i ryb. Podane z jajkiem sadzonym lub twarożkiem będą zaś pysznym daniem bezmięsnym.
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
8 ziemniaków (najlepiej by były podobnej wielkości) - porządnie umytych wraz ze skórką, przekrojonych na pół
1 łyżeczka soli do gotowania
1. Ziemniaki gotujemy, aż swobodnie da się je nakłóć czubkiem ostrego noża, ok. 15 minut (zależne od wielkości ziemniaka).
2. Ziemniaki odcedzamy. W garnku, w którym się gotowały, mieszamy je ostrożnie z oliwą i 2-3 łyżeczkami przyprawy do ziemniaków.
3. Ziemniaki układamy skórką do dołu na wyłożonej folią aluminiową blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz