Domowa przyprawa do pieczonych ziemniaków. Pieczone ziemniaki w ziołach

Domowa przyprawa do pieczonych ziemniaków wspaniale podkreśla ich smak. Tak przygotowane ziemniaki są smacznym dodatkiem do mięs pieczonych i smażonych, steków i ryb. Podane z jajkiem sadzonym lub twarożkiem będą zaś pysznym daniem bezmięsnym.


1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/4  łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu


Składniki mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


8 ziemniaków (najlepiej by były podobnej wielkości) - porządnie umytych wraz ze skórką, przekrojonych na pół

1 łyżeczka soli do gotowania


1. Ziemniaki gotujemy, aż swobodnie da się je nakłóć czubkiem ostrego noża, ok. 15 minut (zależne od wielkości ziemniaka).

2. Ziemniaki odcedzamy. W garnku, w którym się gotowały, mieszamy je ostrożnie z oliwą i 2-3 łyżeczkami przyprawy do ziemniaków. 

3. Ziemniaki układamy skórką do dołu na wyłożonej folią aluminiową blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu