Jabłka na ciepło z cynamonem
Jabłka na ciepło z cynamonem to wspaniały dodatek do różnego
rodzaju dań i deserów: do budyniu, lodów, gofrów, pancakes'ów czy naleśników.
Nie bójcie się także eksperymentować z daniami wytrawnymi: tak, jak jest to
popularne w wielkiej Brytanii czy też w USA, spróbujcie prażonych jabłek jako
dodatku do pieczonych mięs i drobiu - to pyszne połączenie. Przepis wg RockRecipies.
4
jabłka
1-2
łyżki soku z cytryny
2
łyżki masła
2
łyżki syropu klonowego
2
łyżki brązowego cukru
szczypta
cynamonu
Najpierw przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół,
usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Skrapiamy jabłka
sokiem z cytryny, by nie ciemniały.
Na
patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cukier, syrop klonowy i szczyptę cynamonu.
Mieszamy. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy jabłka. Prażymy, mieszając,
aż jabłka trochę zmiękną, a słodki sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz