Lody waniliowe z sosem karmelowym. Domowe lody bez maszyny.

Dziś zapraszam na lody waniliowe z zatopionym wewnątrz sosem karmelowym. Pyszne i łatwe w wykonaniu! Do ich wykonania nie potrzebujemy maszyny do lodów. 



500 ml śmietany słodkiej tortowej 30%

1/2 szklanki cukru pudru - do smaku

150 g mleka skondensowanego (1 tubka)
2 łyżki rumu lub wódki*

2 łyżki oleju słonecznikowego**
2 łyżeczki esencji waniliowej

sos karmelowy:



2/3 szklanki śmietanki UHT 12% ("słodkiej" śmietanki)
50 g masła (1/4 kostki)

1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki cukru pudru

1/3 łyżeczki cynamonu
+ 1 łyżeczka masła



1. Przygotowujemy sos karmelowy.
W rondlu zagotowujemy śmietankę wraz z masłem, cynamonem, brązowym cukrem i cukrem pudrem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu, aż sos odparuje i osiągnie konsystencję gęstego miodu (5-10 minut). Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i odstawiamy sos do całkowitego wystudzenia.

2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy mleko skondensowane, alkohol, olej i esencję waniliową. Dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli uznamy, że masa jest nie dostatecznie słodka, możemy dosłodzić ją dodatkowym cukrem pudrem. Ja osobiście wolę mniej słodkie lody od tych, które są w sklepach.

3. Lody przekładamy do nadającego się do zamrażania szczelnego pojemnika z pokrywką. Wstawiamy do zamrażarki. Po ok. 1,5 godzinie mieszamy masę lodową (najwygodniej widelcem), po czym wylewamy zygzakiem na powierzchnię lodów sos karmelowy. 

Następnie jeden raz delikatnie mieszamy spiralnym ruchem całość, by wprowadzić sos do lodów.
Lody odstawiamy ponownie do całkowitego zamrożenia. Po 2-3 godzinach lody będą gotowe (w zależności od intensywności mrożenia naszej zamrażarki) Lody wyjmujemy na ok.10-15 minut przed podaniem, by trochę odtajały.


* Alkohol dodany do lodów zapobiega tworzeniu się kryształów lodu podczas zamarzania masy. Nie trzeba się obawiać, 2 łyżki na całą porcję nie spowodują upojenia alkoholowego :)
** Dzięki temu konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Prosty trick producentów lodów.

Komentarze

  1. Serdecznie dziękuję za przepis. Najlepsze domowe lody na świecie moje dzieci je uwielbiają 🥰😍

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu