Sałatka Cesar. Caesar Salad
Sałatka Cesar to chyba najsłynniejsza sałatka z sałatą
rzymską. Jej autorstwo przypisuje
się Cezarowi Cardini, który w latach 20. prowadził restaurację
w Tijuanie w Meksyku. Jak głosi legenda, pewnego wieczoru w 1924 roku, kiedy
miał już zamykać, trafiła do niego grupa wygłodniałych gości. Nie miał nic
przygotowanego, tylko trochę sałaty i to, co w magazynie. Na szybko więc
zaimprowizował sos, polał nim sałatę i obsypał ją grzankami. Danie wywołało
zachwyt gości i odtąd nosi imię swego twórcy. Ale jest też konkurencyjny
rodowód tej sałatki. Według drugiej historii, to główny kucharz Hotelu Peñafiel
w Tehuacánie, Alex Cardini, stworzył tą sałatkę na potrzeby konkursu
gastronomicznego w Tijuanie - i zajął dzięki niej pierwsze miejsce. Jeśli tak
się rzeczywiście stało, to nic dziwnego. Ta niezwykle prosta sałatka zawdzięcza
swój niepowtarzalny smak wyrazistemu sosowi. Jeśli podamy ją z kurczakiem i
grzankami, otrzymamy pożywny posiłek, łatwy i szybki do przygotowania.
1-2 główki sałaty rzymskiej
1-2
filety z piersi kurczaka
papryka,
pieprz, sól i mąka pszenna do oprószenia
oliwa
z oliwek do smażenia
ew. 1
czerwona cebula - obrana, pokrojona w cieniutkie pióra
bagietka
lub inne pieczywo na grzanki
dressing:
4
fileciki anchois
1/2
szklanki kwaśnej śmietany 12%
1/2
szklanki majonezu
2
łyżki sosu Worcester
1
łyżeczka musztardy Dijon
1
łyża soku z cytryny
1
mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
4
łyżki startego drobno parmezanu
sól i
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
1. Filety anchois rozgniatamy widelcem na
pastę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Odstawiamy dressing do lodówki.
2. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" -
tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości.
Oprószamy z obu stron papryką, solą, pieprzem i mąką. Kurczaka smażymy na
niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto.
Grzanki
rumienimy w opiekaczu lub piekarniku.
3. Umytą sałatę rwiemy na kawałki, mieszamy
z sosem.
Układamy
na talerzach wraz z kawałkami kurczaka i czerwona cebulą. Możemy posypać
dodatkowym parmezanem. Podajemy z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz